ßßß
Oprócz mnie i Panny Malwinny „Waldorfa” przygotowały:Ilonka z Uwielbiam gotowaćJustyna – Kucharzenie z pasjąMaggie z Pewnej kuchni na WyspachEmma – Emma gotujeDominika – Domi w kuchniPela – Zapiski kuchenne PeliShinju – Kuchenne wędrówki ShinjuPluskotka – Rodzinka od kuchni…Przepis pochodzi ze strony Simply Recipes .Składniki (ja zrobiłam z podwójnej porcji):1/2 szklanki obranych orzechów włoskich1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego1/4 szklanki rodzynek (1/2 szklanki ciemnych winogron)1 słodkie jabłko3 łyżki majonezu/gęstego jogurtułyżka soku z cytrynysól, pieprzsałataOrzechy kroimy na mniejsze kawałki i prażymy dwie minuty na patelni teflonowej. Jabłko kroimy w plasterki, a następnie na mniejsze kawałki. Siekamy łodygi selera. Mieszamy orzechy, seler, jabłko i rodzynki razem z majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos możemy najpierw dokładnie wymieszać w blenderze. Przekładamy sałatkę do miski wyłożonej sałatą. Ja użyłam sałaty „liście dębu”, która smakuje jak sałata masłowa, ale jej drobne liście mają fikuśny kształt przypominający liście dębu.Sałatkę dodaję do III edycji Baru Sałatkowego Peli oraz akcji Kuchnie Świata…od-kuchni