Wykonanie
Ponownie zostałam zaproszona do wspólnego gotowania przez Pannę Malwinnę z bloga Filozofia Smaku . Niezmiernie się ucieszyłam, albowiem chciałam zrobić tę
sałatkę od bardzo dawna. Autorem sałatki jest Oscar Tschirky – szef kuchni w hotelu Waldorf – Astoria w Nowym Jorku pod koniec XIX w.

Oprócz mnie i Panny Malwinny „Waldorfa” przygotowały:Ilonka z Uwielbiam gotowaćJustyna – Kucharzenie z pasją
Maggie z Pewnej kuchni na WyspachEmma – Emma gotujeDominika – Domi w kuchniPela – Zapiski kuchenne PeliShinju – Kuchenne wędrówki ShinjuPluskotka – Rodzinka od kuchni…Przepis pochodzi ze strony Simply Recipes .Składniki (ja zrobiłam z podwójnej porcji):1/2 szklanki obranych
orzechów włoskich1/2 szklanki pokrojonego
selera naciowego1/4 szklanki
rodzynek (1/2 szklanki ciemnych
winogron)1 słodkie
jabłko3 łyżki majonezu/gęstego
jogurtułyżka
soku z cytrynysól,
pieprzsałataOrzechy kroimy na mniejsze kawałki i prażymy dwie minuty na patelni teflonowej.
Jabłko kroimy w plasterki, a następnie na mniejsze kawałki. Siekamy
łodygi selera. Mieszamy
orzechy,
seler,
jabłko i
rodzynki razem z
majonezem,
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem. Sos możemy najpierw dokładnie wymieszać w blenderze. Przekładamy
sałatkę do miski wyłożonej
sałatą. Ja użyłam
sałaty „liście dębu”, która smakuje jak
sałata masłowa, ale jej drobne liście mają fikuśny kształt przypominający liście dębu.
Sałatkę dodaję do III edycji Baru
Sałatkowego Peli oraz akcji Kuchnie Świata…od-kuchni

