ßßß Cookit - przepis na Sałatka Waldorf z dressingiem jogurtowym

Sałatka Waldorf z dressingiem jogurtowym

nazwa

Wykonanie

Sałatka Waldorf to jedna z trzech, najbardziej popularnych (obok sałatki Cezar i sałatki Cobb), typowo amerykańskich sałatek. To również jedna z moich dwóch sałatkowych propozycji na ostatnim Restaurant Day . Jej nazwa pochodzi od Hotelu Waldorf w Nowym Jorku, w którym to, w okolicach roku 1893, została zrobiona po raz pierwszy. W oryginalnym przepisie nie było włoskich orzechów, które do sałatki Waldorf zaczęto dodawać około 35 lat później.
- 3 twarde jabłka
- seler - najlepiej średniej wielkości korzeniowy (obrany) lub, gdy ktoś go bardzo nie lubi - naciowy (2 łodygi)
- 2 szklanki przekrojonych na pół, czerwonych winogron bez pestek
- szklanka podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
- 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- rodzynki (moczone przez ok. 15 minut w ciepłej wodzie)
- łyżeczka soku z cytryny
- świeżo mielony pieprz i szczypta soli
- ewentualnie sałata siewna lub masłowa
W misce mieszamy jogurt z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
Do drugiej miski wrzucamy: pokrojony na ok. 5 mm. kawałki seler, obrane i pokrojone w ok. 2 cm. kostkę jabłka, winogrona, odsączone rodzynki oraz orzechy. Całość zalewamy dressingiem jogurtowym, mieszamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Sałatkę Waldorf możemy podawać w jednej, dużej misce lub jej porcję wykładać na talerze, na których układamy po jednym, dwóch liściach sałaty siewnej lub masłowej
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/12/saatka-waldorf-z-dressingiem-jogurtowym.html