Wykonanie
Kuchnia skandynawska, mimo bliskości geograficznej, nie jest mi zbyt bliska. Muszę przyznać, że o wiele lepiej czuję się w przygotowaniu dań bardziej egzotycznych, np. azjatyckich, które kulturowo i
smakowo są o wiele bardziej odległe. Nie mam pojęcia z czego to wynika. Jednak przy okazji akcji kulinarnych próbuję przygotować dania różnych kuchni, dzięki
czemu poznaję nowe smaki. Podobnie jest w przypadku kuchni skandynawskiej, myślę że trzeba się do niej przekonać, ba ma ona sporo do zaoferowania. Dziś postanowiłam przygotować banalnie prostą
sałatkę z
buraczków z
jabłkiem.
Sałatka mimo, że składa się jedynie z dwóch składników, jest bardzo smaczna i sycąca. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do
mięs lub
wędlin, ale także jako osobne danie. Polecam!
Składniki :3-4
buraki (kupuję gotowe, ugotowane, w oryginalnym przepisie użyto
buraczków marynowanych, ale te wydawały mi się zbyt kwaśne)2
jabłka1-2 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtusok z cytrynysól,
pieprzPrzygotowanie :
Buraczki i
jabłka pokroić w kostkę wielkości około 0,5 centymetra, wrzucić do miski, skropić
sokiem z cytryny. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, dodać
majonez i
jogurt wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego !