Wykonanie
Dynia jesienią poprawi humor swoją barwą. Jest pełna witamin, prosta w przygotowaniu i doskonała do ciast, zup, zapiekanek i tart - na słodko lub na ostro! Pyszna pieczona, gotowana albo też na surowo:


Składniki na 1 porcję:200g dyni25g
rodzynekłyżka posiekanych
orzechów włoskichłyżka
płatków migdałowychłyżka
soku z cytryny1/4 szklanki
jogurtu naturalnego2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz4 liście
sałaty do dekoracji
Dynię umyć, obrać ze skóry, usunąć pestki wraz z miękkim miąższem i pokroić w drobną kostkę. Dodać
jogurt,
orzechy i
rodzynki. Skropić
sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną
natką pietruszki, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Sałatkę przełożyć do salaterki i posypać
płatkami migdałowymi. Udekorować listkami
sałaty.Taka
sałatka to ok. 270kcal, węglowodany: 33g,
bialko: 8g, tłuszcze: 15gSMACZNEGO!