Wykonanie
Nieubłagalnie zbliża się koniec lata, a wraz znim sezon na surowizny, za którymi tak tęsknimy podczas długiej zimy. Ale wrzesień to miesiąc, w którym możemy sobie jeszcze pofolgować i nacieszyć się świeżymi warzywami. Dojrzewają
winogrona, pojawiają się wczesne
jabłka. Proponuję Wam bardzo zdrową i orzeźwiającą
sałatkę Waldorf, której głównymi składnikami są właśnie
jabłka i
winogrona, a także
seler naciowy.
Sałatka świetnie nadaje się na lunch do pracy, szczególnie jeśli dodamy do niej grilowaną
pierś z kurczaka. Pyszna i zdrowa kompozycja. W tradycyjnej wersji pojawia się
majonez, ale ja zastąpiłam go
jogurtem :)3-4 porcjePrzygotowanie: ok. 15 min.Składniki320g
selera naciowego160g
jabłek160g czerwonych
winogron40g
orzechów włoskich8 łyżek
jogurtu naturalnego4 łyżeczki
miodu1 łyżka
soku z cytrynyszczypta
soliPrzygotowanieUmyj
warzywa i owoce.
Seler obierz i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie, lecz niezbyt duże (kostka lub podłużne, a wąskie).
Jabłka pokrój na kawałki o podobnym kształcie oraz wielkości, co
seler. Wymieszaj je z
sokiem z cytryny, żeby nie zrobiły się brązowe.
Winogrona przekrój na pół.Połówki
orzechów podziel na 4.
Jogurt wymieszaj z
miodem, dodaj
soli.Połącz wszystkie składniki i wymieszaj. Dressing warto dodać krótko przed serwowaniem, gdyż sok z
owoców może rozrzedzić
jogurt, a wtedy spłynie on na dno naczynia.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u