ßßß
Fot. Agata Jakubowska / AGPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia rosyjska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pascha - składniki:1/2 laski wanilii200 ml (30%) śmietany kremówki100 g słodkich migdałów100 g włoskich orzechów50 g fig50 g daktyli30 g smażonej skórki pomarańczowej1 kg białego twarogu6 żółtek250 g cukru pudru200 g masłaPascha - sposób przygotowania: Przecinamy laskę wanilii i zeskrobujemy nożem miąższ, drobniutko go siekamy, zalewamy śmietaną i mieszamy. Migdały sparzamy i obieramy ze skórek, drobno siekamy z orzechami, figami, daktylami i skórką pomarańczową. Ser dwukrotnie mielemy w maszynce do mięsa. Robimy kogel-mogel z żółtek i cukru. Dodajemy miękkie masło, ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy waniliową śmietankę, mieszamy. Podgrzewamy w rondlu na bardzo małym ogniu do temperatury ok. 80oC partiami dodając ser i bakalie, i cały czas mieszając. Duże sitko (jego kształt zadecyduje o kształcie paschy, najlepszy byłby stożek) kładziemy na garnku, wykładamy lnianą ściereczką i umieszczamy w środku masę. Zawijamy paschę w ściereczkę, przyciskamy talerzykiem i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia podnosimy talerz, rozchylamy ściereczkę, ponownie przykrywamy paschę talerzem i odwracamy, by ją wyjąć z sita. Gotowy deser dekorujemy wiśniami z konfitury.PaschaUroczysta msza z soboty na niedzielę trwająca wiele godzin kończy się nad ranem. Ogłoszenie zmartwychwstania Chrystusa oznacza koniec wielkiego postu i rozpoczęcie świąt. Zmęczeni, przesiąknięci dymem kadzideł i świec wierni wracają do domów. Na stole czekają pascha, kulicz i - obowiązkowoSerniki i serniczki - warsztaty z Tomaszem Dekerem
Tej okazji nie mogliśmy przegapić - serniki, serniczki, paschy . A dodatkowo mistrz świata cukierników, Tomasz Deker jako nauczyciel. Ugotuj.to wybrał się więc do trójmiasta by przygotować (nasze ulubione!) ciasta pod okiem specjalisty.W sali Hotelu Kuracyjnego w Gdyni czekały na nas niezbędneSłodka Wielkanoc
delikatniejszy. Orzechy dają smak bardziej wytrawny. Autor: Agata Uhle Ciasto mazurek na andrucie [Łatwy przepis] Do przygotowania paschy najlepiej wykorzystać twaróg tłusty. Jeśli zrobimy ją z półtłustego lub chudego, może się okazać, że masa nie będzie odpowiednio zwarta. Pascha waniliowa 1,5 kg twaroguWielkanoc bez jajek, sera, mięsa - to da się zrobić
), co jakiś czas mieszając. Ostudź. Źródło: Ugotuj.to Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, być może przypadnie Ci do gustu taka marchewkowa pascha . Tym, którzy chcą poeksperymentować, polecamy również przepis na marchewkową chałwę . Pascha marchewkowa szklanka daktyli suszonych garstka suszonej żurawinyNie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?
Te babeczki są bardzo proste do wykonania, a prezentują się naprawdę atrakcyjnie. Poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli w kuchni stawiasz dopiero pierwsze kroki. Pamiętaj tylko, aby ciasta na muffiny nie mieszać zbyt dokładnie. Powinno być grudkowate, dzięki czemu pozostanie puszyste. Zamiast skórki cŚwiąteczne desery po liftingu
Na początek zmieniamy oblicze paschy i zamiast serowo-bakaliowej piramidy podajemy gościom indywidualne porcje. Paschę można przygotować w miseczkach albo specjalnych foremkach do chłodnych deserów. Tak przygotowany deser aż się prosi, by go delikatnie ozdobić. Żadnych wiórków, cukrowych kulek iTradycyjna Wielkanoc u polskich blogerów
borówkowy lub chrzanowy. Prawdziwe szaleństwo następuje przy słodkościach. W dolnośląskiej kuchni królową wielkanocnych deserów jest pascha . Powstaje z niekwaśnego, ale bardzo tłustego twarogu, masła, cukru, żółtek i bakalii. Od kreatywności gospodyni zależy jej zdobienie i dodatki. Prawdziwie kresowyWracają Trójmiejskie Warsztaty Kulinarne
dietetyczny sernik na bazie jogurtu greckiego, bez dodatku białego cukru oraz tradycyjną paschę . 14 kwietnia 2012 Godzina 16:00 - 19:30 Czekolada ciemna i biała, wytrawna i słodka, gorąca i zimna Podczas tych warsztatów nauczysz się piec daquoise czekoladowe oraz ciasto czekoladowe, które poWięcej o Pascha