Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!PaschaAutor Piotr Bikont

Fot. Agata Jakubowska / AGPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia rosyjska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Pascha - składniki:1/2
laski wanilii200 ml (30%)
śmietany kremówki100 g
słodkich migdałów100 g
włoskich orzechów50 g fig50 g
daktyli30 g smażonej
skórki pomarańczowej1 kg białego
twarogu6
żółtek250 g
cukru pudru200 g
masłaPascha - sposób przygotowania: Przecinamy
laskę wanilii i zeskrobujemy nożem miąższ, drobniutko go siekamy, zalewamy
śmietaną i mieszamy.
Migdały sparzamy i obieramy ze skórek, drobno siekamy z
orzechami,
figami,
daktylami i
skórką pomarańczową.
Ser dwukrotnie mielemy w maszynce do
mięsa. Robimy kogel-
mogel z
żółtek i
cukru. Dodajemy miękkie
masło, ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy
waniliową śmietankę, mieszamy. Podgrzewamy w rondlu na bardzo małym ogniu do temperatury ok. 80oC partiami dodając
ser i
bakalie, i cały czas mieszając. Duże sitko (jego kształt zadecyduje o kształcie paschy, najlepszy byłby stożek) kładziemy na garnku, wykładamy lnianą ściereczką i umieszczamy w środku masę. Zawijamy paschę w ściereczkę, przyciskamy talerzykiem i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia podnosimy talerz, rozchylamy ściereczkę, ponownie przykrywamy paschę talerzem i odwracamy, by ją wyjąć z sita. Gotowy deser dekorujemy
wiśniami z
konfitury.PaschaUroczysta msza z soboty na niedzielę trwająca wiele godzin kończy się nad ranem. Ogłoszenie zmartwychwstania Chrystusa oznacza koniec wielkiego postu i rozpoczęcie świąt. Zmęczeni, przesiąknięci
dymem kadzideł i świec wierni wracają do domów. Na
stole czekają pascha, kulicz i - obowiązkowoSerniki i serniczki - warsztaty z Tomaszem Dekerem

Tej okazji nie mogliśmy przegapić - serniki, serniczki, paschy . A dodatkowo mistrz świata cukierników, Tomasz Deker jako nauczyciel. Ugotuj.to wybrał się więc do trójmiasta by przygotować (nasze ulubione!) ciasta pod
okiem specjalisty.W sali Hotelu Kuracyjnego w Gdyni czekały na nas niezbędneSłodka Wielkanoc

delikatniejszy.
Orzechy dają smak bardziej wytrawny. Autor: Agata Uhle Ciasto mazurek na
andrucie [Łatwy przepis] Do przygotowania paschy najlepiej wykorzystać
twaróg tłusty. Jeśli zrobimy ją z półtłustego lub chudego, może się okazać, że masa nie będzie odpowiednio zwarta. Pascha waniliowa 1,5 kg
twaroguWielkanoc bez
jajek,
sera,
mięsa - to da się zrobić

), co jakiś czas mieszając. Ostudź. Źródło: Ugotuj.to Jeśli lubisz ciasto
marchewkowe, być może przypadnie Ci do gustu taka marchewkowa pascha . Tym, którzy chcą poeksperymentować, polecamy również przepis na
marchewkową chałwę . Pascha marchewkowa szklanka
daktyli suszonych garstka
suszonej żurawinyNie tylko mazurki, serniki i baby - co jeszcze upiec na Wielkanoc?

Te babeczki są bardzo proste do wykonania, a prezentują się naprawdę atrakcyjnie. Poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli w kuchni stawiasz dopiero pierwsze kroki. Pamiętaj tylko, aby ciasta na muffiny nie mieszać zbyt dokładnie. Powinno być grudkowate, dzięki
czemu pozostanie puszyste. Zamiast skórki cŚwiąteczne desery po liftingu

Na początek zmieniamy oblicze paschy i zamiast
serowo-bakaliowej piramidy podajemy gościom indywidualne porcje. Paschę można przygotować w miseczkach albo specjalnych foremkach do chłodnych deserów. Tak przygotowany deser aż się prosi, by go delikatnie ozdobić. Żadnych wiórków,
cukrowych kulek iTradycyjna Wielkanoc u
polskich blogerów
borówkowy lub
chrzanowy. Prawdziwe szaleństwo następuje przy słodkościach. W dolnośląskiej kuchni królową wielkanocnych deserów jest pascha . Powstaje z niekwaśnego, ale bardzo tłustego
twarogu,
masła,
cukru,
żółtek i
bakalii. Od kreatywności gospodyni zależy jej zdobienie i dodatki. Prawdziwie kresowyWracają Trójmiejskie Warsztaty Kulinarne

dietetyczny sernik na bazie
jogurtu greckiego, bez dodatku
białego cukru oraz tradycyjną paschę . 14 kwietnia 2012 Godzina 16:00 - 19:30
Czekolada ciemna i biała, wytrawna i słodka, gorąca i zimna Podczas tych warsztatów nauczysz się piec daquoise
czekoladowe oraz ciasto
czekoladowe, które poWięcej o Pascha