ßßß Cookit - przepis na PASCHA WIELKANOCNA

PASCHA WIELKANOCNA

nazwa

Wykonanie

Pascha w naszym domu gości od niedawna, więc nie mamy wprawy i zawsze, ale to zawsze wychodzi jakaś taka.. płynna :) Chociaż wszystko idzie zgodnie z przepisem. I podawana w pucharkach wygląda jak krem z bakaliami. Mega słodki krem ;)
składniki:
- 1 kg tłustego twarogu
- 120 g masła
- 300 g cukru
- 8 żółtek
- po 50 g rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, migdałów
- po 30 g daktyli, fig i skórki pomarańczowej
- laska wanilii
Przygotowujemy wszystkie bakalie. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy i siekamy. Orzechy laskowe wkładamy na kilka minut do piekarnika, obieramy i siekamy wraz z orzechami włoskimi. Wanilię drobno tłuczemy. Figi i daktyle drobno kroimy. Ser trzykrotnie mielimy, a masło ucieramy dodając do niego po jednym żółtku i łyżce cukru. Gdy masło utarte jest na puszysty krem, dodajemy do niego małymi porcjami zmielony ser. Na koniec dodajemy wszystkie bakalie: posiekane figi, daktyle, migdały, orzechy, skórkę pomarańczową, wanilię i dokładnie mieszamy. Zawijamy masę w ściereczkę, mocno związujemy, formujemy półkulę lub stożek i wkładamy do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy paschę ze ściereczki, ustawiamy na talerzu lub półmisku i dekorujemy owocami.
źródło: Kuroń
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/03/Pascha-Wielkanocna.html