ßßß
składniki:- 1 kg tłustego twarogu- 120 g masła- 300 g cukru- 8 żółtek- po 50 g rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, migdałów- po 30 g daktyli, fig i skórki pomarańczowej- laska waniliiPrzygotowujemy wszystkie bakalie. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie. Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy i siekamy. Orzechy laskowe wkładamy na kilka minut do piekarnika, obieramy i siekamy wraz z orzechami włoskimi. Wanilię drobno tłuczemy. Figi i daktyle drobno kroimy. Ser trzykrotnie mielimy, a masło ucieramy dodając do niego po jednym żółtku i łyżce cukru. Gdy masło utarte jest na puszysty krem, dodajemy do niego małymi porcjami zmielony ser. Na koniec dodajemy wszystkie bakalie: posiekane figi, daktyle, migdały, orzechy, skórkę pomarańczową, wanilię i dokładnie mieszamy. Zawijamy masę w ściereczkę, mocno związujemy, formujemy półkulę lub stożek i wkładamy do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy paschę ze ściereczki, ustawiamy na talerzu lub półmisku i dekorujemy owocami.źródło: Kuroń