Wykonanie
Pascha w naszym domu gości od niedawna, więc nie mamy wprawy i zawsze, ale to zawsze wychodzi jakaś taka.. płynna :) Chociaż wszystko idzie zgodnie z przepisem. I podawana w pucharkach wygląda jak krem z
bakaliami. Mega słodki krem ;)
składniki:- 1 kg tłustego
twarogu- 120 g
masła- 300 g
cukru- 8
żółtek- po 50 g
rodzynek,
orzechów włoskich, laskowych,
migdałów- po 30 g
daktyli, fig i
skórki pomarańczowej-
laska waniliiPrzygotowujemy wszystkie
bakalie.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie.
Migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy i siekamy.
Orzechy laskowe wkładamy na kilka minut do piekarnika, obieramy i siekamy wraz z
orzechami włoskimi.
Wanilię drobno tłuczemy.
Figi i
daktyle drobno kroimy.
Ser trzykrotnie mielimy, a
masło ucieramy dodając do niego po jednym
żółtku i łyżce
cukru. Gdy
masło utarte jest na puszysty krem, dodajemy do niego małymi porcjami
zmielony ser. Na koniec dodajemy wszystkie
bakalie: posiekane
figi,
daktyle,
migdały,
orzechy,
skórkę pomarańczową,
wanilię i dokładnie mieszamy. Zawijamy masę w ściereczkę, mocno związujemy, formujemy półkulę lub stożek i wkładamy do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy paschę ze ściereczki, ustawiamy na talerzu lub półmisku i dekorujemy
owocami.źródło: Kuroń