Wykonanie
Pascha to coś, co w zasadzie nie zdarzało się na naszym wielkanocnym
stole, ale od czasu, jak
dorwałam się do kuchni - pojawia się.Pascha to tradycyjna rosyjska lub ukraińska słodkość, przygotowywana z
twarogu,
śmietany,
masła,
miodu,
jajek,
wanilii i
bakalii, które symbolizują bogactwo i dobrobyt. Paschę
jada się na Wielkanoc i w zasadzie można powiedzieć, że to po prostu
miodowy sernik na zimno :)Przepis na paschę jest lekko oszukany. Najlepsza pascha wychodzi z robionego w domu
twarogu z
mleka niepasteryzowanego i tak powinno się ją robić, ale można iść troszkę na łatwiznę i zrobić z tłustego
twarogu.
Składniki:800 g tłustego
twarogu (zmielonego trzykrotnie - ja to robię blenderem :D)kostka
masła200 g
miodu3
żółtkalaska wanilii250 ml kremówkiskórka starta z 1
cytrynyskórka pomarańczowakruszone
orzechy,
migdały, pokrojone w kostkę
morele,
rodzynki - wedle uznania, około szklankiW rondelku podgrzewamy i ucieramy
żółtka z
miodem i
śmietaną mieszając cały czas przez około 20 minut, do czasu aż masa zgęstnieje.Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy ziarenka z 1
laski wanilii, pokrojone w kostkę
masło i mieszamy. Jak
masło się rozpuści, dodajemy zmielony
twaróg, jak masa
zrobi się gładka, to dodajemy startą
skórkę z cytryny,
skórkę pomarańczową i
bakalie.Naczynie, w którym będzie miała być pascha wykłada się czystą ściereczką i przelewa na nią masę, po czym wstawia się na parę godzin/całą noc do lodówki.Rano wyjmujemy, przekładamy na paterę... i już :)Smacznego :)