ßßß
 
            
         Pascha jest symbolem świąt. Pojawia się na naszych stołach raz w roku w Święto Zmartwychwstania. Wykonuje się ją z twarogu, najlepszy jest tłusty albo półtłusty. Z dużą ilością bakali i skórki pomarańczowej.Tradycyjna pascha powinna mieć stożkowatą formę. W sklepach rzadko można taką kupić, polecam wykorzystać glinianą doniczkę.Składniki:500 g podwójnie zmielonego twarogu100 g miękkiego masła4 żółtka125 ml śmietany 36%150 g cukru pudru1/2 laski wanilii100 g bakalii np. żurawina, migdały w słupkach, rodzynki, morele, skórka pomarańczowagazadoniczka 13-16 cmŻółtka ucieramy z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy śmietanę. Ustawiamy garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Musimy uważać, żeby nie dopuścić do zagotowania i przypalenia. Zdejmujemy miskę, dodajemy pokrojone masło, następnie ser wszystko razem łączymy. Jeśli zdarzy się tak, że masa zrobi się grudkowata możemy użyć miksera. Do masy serowej dodajemy bakalie. Mieszamy. Gazę moczymy w wodzie, wykładamy nią doniczkę, do środka wkładamy masę serową i przykrywamy gazą. Na doniczkę ustawiamy mały talerzyk i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem z wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12h. Po upływie tego czasu wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy np. morelami, jajkami z czekolady, albo oblewamy polewą z białej czekolady.
Pascha jest symbolem świąt. Pojawia się na naszych stołach raz w roku w Święto Zmartwychwstania. Wykonuje się ją z twarogu, najlepszy jest tłusty albo półtłusty. Z dużą ilością bakali i skórki pomarańczowej.Tradycyjna pascha powinna mieć stożkowatą formę. W sklepach rzadko można taką kupić, polecam wykorzystać glinianą doniczkę.Składniki:500 g podwójnie zmielonego twarogu100 g miękkiego masła4 żółtka125 ml śmietany 36%150 g cukru pudru1/2 laski wanilii100 g bakalii np. żurawina, migdały w słupkach, rodzynki, morele, skórka pomarańczowagazadoniczka 13-16 cmŻółtka ucieramy z cukrem i miąższem z laski wanilii. Do momentu, aż masa zrobi się jasno żółta. Dodajemy śmietanę. Ustawiamy garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Musimy uważać, żeby nie dopuścić do zagotowania i przypalenia. Zdejmujemy miskę, dodajemy pokrojone masło, następnie ser wszystko razem łączymy. Jeśli zdarzy się tak, że masa zrobi się grudkowata możemy użyć miksera. Do masy serowej dodajemy bakalie. Mieszamy. Gazę moczymy w wodzie, wykładamy nią doniczkę, do środka wkładamy masę serową i przykrywamy gazą. Na doniczkę ustawiamy mały talerzyk i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem z wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12h. Po upływie tego czasu wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy np. morelami, jajkami z czekolady, albo oblewamy polewą z białej czekolady.