Wykonanie
Pascha jest symbolem świąt. Pojawia się na naszych stołach raz w roku w Święto Zmartwychwstania. Wykonuje się ją z
twarogu, najlepszy jest tłusty albo półtłusty. Z dużą ilością
bakali i
skórki pomarańczowej.Tradycyjna pascha powinna
mieć stożkowatą formę. W sklepach rzadko można taką kupić, polecam wykorzystać glinianą doniczkę.Składniki:500 g podwójnie zmielonego
twarogu100 g miękkiego
masła4
żółtka125 ml
śmietany 36%150 g
cukru pudru1/2
laski wanilii100 g
bakalii np.
żurawina,
migdały w słupkach,
rodzynki,
morele,
skórka pomarańczowagazadoniczka 13-16 cm
Żółtka ucieramy z
cukrem i miąższem z
laski wanilii. Do momentu, aż masa
zrobi się jasno żółta. Dodajemy
śmietanę. Ustawiamy garnek na bardzo małym ogniu i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Musimy uważać, żeby nie dopuścić do zagotowania i przypalenia. Zdejmujemy miskę, dodajemy pokrojone
masło, następnie
ser wszystko razem łączymy. Jeśli zdarzy się tak, że masa
zrobi się grudkowata możemy użyć miksera. Do masy serowej dodajemy
bakalie. Mieszamy. Gazę moczymy w wodzie, wykładamy nią doniczkę, do środka wkładamy masę
serową i przykrywamy gazą. Na doniczkę ustawiamy mały talerzyk i obciążamy czymś ciężkim np. słoikiem z
wodą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 12h. Po upływie tego czasu wyjmujemy paschę na talerz i dekorujemy np.
morelami,
jajkami z
czekolady, albo oblewamy polewą z
białej czekolady.