Wykonanie
Klasyczny Wielkanocny deser – Pascha waniliowa, z dużą ilością
bakali. Polecam Wam bardzo zrobienie jeszcze dzisiaj i zostawienie w lodówce na całą noc by rano była świeżutka.
Twaróg do paschy musi być najlepszej jakości, w kostce, nie w wiaderku. Przepis zaczerpnięty ze strony Dorotuś – Moje Wypieki.Składniki (1 pascha średniej wielkości):500g dobrej jakości
twarogu,4
żółtka,150g
cukru pudru,1/2 szklanki
śmietany kremówki,100g
masła,2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (bądź pasty waniliowej, lub ziarenek z jednej
laski wanilii),1 szklanka dowolnych, posiekanych
orzechów,1/2 szklanki innych
bakali typu
żurawina,
suszone morele,
rodzynki.
Twaróg zmielić w maszynce bądź przecisnąć przez praskę do
ziemniaków dwukrotnie.
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą, białą masę. Do masy jajecznej dodać
śmietanę i jeszcze przez chwilę ubijać. Przelać masę do garnka i podgrzewać na średnim ogniu, aż masa lekko zgęstnieje, nie wolno jednak doprowadzić do wrzenia. Po zdjęciu z ognia od razu dodać do
twarogu i dokładnie zmiksować. W trakcie miksowania dodać
masło w temperaturze pokojowej oraz ekstrakt
waniliowy. Gdy masa będzie jednolita, bez żadnych grudek dodać
bakalie i wymieszać.
Naczynie w którym chcemy przygotować paschę (może to być specjalne naczynie z dziurkami, bądź też zwykły głęboki talerz/miska który obciążymy drugim talerzem. Ja przygotowuje paschę przy pomocy dwóch głębokich talerzy, do jednego nakładam masę później ją przyciskam mocno drugim i układam do góry nogami w lodówce) wyłożyć dwoma warstwami gazy (ja użyłam 1mx1m) i wyłożyć masę. Zawinąć i przycisnąć. Wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Po tym czasie pascha powinna być twardsza, ale nadal kremowa. Można przechowywać w lodówce do 5dni.
Chciałabym Wszystkim życzyć zdrowych, pogodnych, smacznych Świąt. Spędzonych tak jak lubicie najbardziej:) Smacznego!