Wykonanie
Wielkanocna klasyka, w najprostszym wydaniu. Pascha waniliowa z
rodzynkami i
migdałami - na "prawdziwym"
twarogu, z dodatkiem
bakalii. Używamy najwyższej jakości produktów -
twaróg tylko tradycyjny 'w kostce',
jajka prosto od
kury, tłusta
śmietanka. Przepis, za który dziękuję
Malince, od razu na wielkanocny stół.. :-).Składniki na 2 nieduże lub 1 większą (2L) paschę:1 kg zmielonego
twarogu półtustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie i dobrze odciśniętego (
twaróg tylko w kostce)8
żółtek20 dag
masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka
śmietany kremówki 36%250 g
cukru pudrupół łyżki pasty z
wanilii lub ziarenka z 1
laski wanilii3/4 szklanki
rodzynkówpół szklanki posiekanych
migdałówW misie miksera utrzeć
żółtka z
cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać
śmietanę kremówkę, w dalszym ciągu ucierając. Powstałą masę przelać do garnuszka, postawić na palnik o średniej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania (tuż przed punktem wrzenia zdjąć garnuszek z palnika).Masę przenieść do misy miksera, dodać
twaróg, miękkie
masło,
wanilię i zmiksować na gładką masę. Po dokładnym zmiksowaniu dodać
bakalie i wymieszać.2 gliniane (lub plastikowe) formy (z dziurkami na dole) o pojemności 1 litr każda wyłożyć gazą. Wyłożyć do nich masę
serową, lekko ugniatając. Przykryć gazą, następnie talerzykiem i obciążyć. Naczynie wstawić do półmiska, by
serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki w formie.Odłożyć do lodówki na całą noc, do stężenia.Kolejnego dnia ostrożnie wyjąć z formy, udekorować
migdałami i
laskami wanilii, podawać.Smacznego :-).