ßßß
 
            
         W ludowej tradycji jajka symbolizowały życie oraz odradzającą się przyrodę, a bakalie dobrobyt, pomyślność i płodność. Przepis dostałam od Hani – mojej przyjaciółki i cioci jednocześnie. Jest to przepis jedyny w swoim rodzaju, bo do tej paschy dodaje się żółtka ugotowane, dzięki temu, jedzącym nie grozi salmonella. Ja dodatkowo przepis odchudziłam i zamiast cukru pudru użyłam ksylitolu. Paschę kształtuję na sitku i przystrajam jadalnymi kwiatami lub bakaliami. To pyszny i łatwy do przygotowania wielkanocny deser.Składniki:350 g dobrego twarogu (ja użyłam twarogu śmietankowego ze Strzałkowa)5 jaj100 g masła (temperatura pokojowa)100 g cukru pudru lub ksylitolu1 laska wanilii50 g łuskanych orzechów włoskich50 g migdałów w słupkach50 g małych, jasnych rodzynek50 g suszonych moreli50 g gorzkiej lub deserowej czekoladySposób przygotowania:Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
W ludowej tradycji jajka symbolizowały życie oraz odradzającą się przyrodę, a bakalie dobrobyt, pomyślność i płodność. Przepis dostałam od Hani – mojej przyjaciółki i cioci jednocześnie. Jest to przepis jedyny w swoim rodzaju, bo do tej paschy dodaje się żółtka ugotowane, dzięki temu, jedzącym nie grozi salmonella. Ja dodatkowo przepis odchudziłam i zamiast cukru pudru użyłam ksylitolu. Paschę kształtuję na sitku i przystrajam jadalnymi kwiatami lub bakaliami. To pyszny i łatwy do przygotowania wielkanocny deser.Składniki:350 g dobrego twarogu (ja użyłam twarogu śmietankowego ze Strzałkowa)5 jaj100 g masła (temperatura pokojowa)100 g cukru pudru lub ksylitolu1 laska wanilii50 g łuskanych orzechów włoskich50 g migdałów w słupkach50 g małych, jasnych rodzynek50 g suszonych moreli50 g gorzkiej lub deserowej czekoladySposób przygotowania:Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Orzechy włoskie zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia, obrać ze skórki, pokroić.
Orzechy włoskie zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia, obrać ze skórki, pokroić.


 Migdały i rodzynki również zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia.
Migdały i rodzynki również zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia.


 Morele i czekoladę drobno pokroić.
Morele i czekoladę drobno pokroić.

 Jeśli twaróg jest zwarty należy zmielić, ja użyłam twarogu śmietankowego ze Strzałkowa i tego twarogu nie trzeba mielić, bo jest miękki i kremowy. Ugotowane żółtka oddzielić od białek (białka można wykorzystać do przygotowania sałatki lub pasty do chleba).
Jeśli twaróg jest zwarty należy zmielić, ja użyłam twarogu śmietankowego ze Strzałkowa i tego twarogu nie trzeba mielić, bo jest miękki i kremowy. Ugotowane żółtka oddzielić od białek (białka można wykorzystać do przygotowania sałatki lub pasty do chleba). Masło utrzeć z cukrem/ksylitolem na puszystą masę.
Masło utrzeć z cukrem/ksylitolem na puszystą masę.
 Żółtka przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zetrzeć na tarce, dodawać do masy i ucierać dalej.
Żółtka przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zetrzeć na tarce, dodawać do masy i ucierać dalej.

 Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i stołowym nożem wydrapać ze środka ziarenka.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i stołowym nożem wydrapać ze środka ziarenka. Gdy wszystkie żółtka zostaną wmieszane, dodać ziarenka wanilii.
Gdy wszystkie żółtka zostaną wmieszane, dodać ziarenka wanilii. Teraz stopniowo, po jednej łyżce dodawać do masy twaróg.
Teraz stopniowo, po jednej łyżce dodawać do masy twaróg.
 Wsypać wszystkie bakalie i pokrojoną czekoladę.
Wsypać wszystkie bakalie i pokrojoną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
Delikatnie wymieszać. Przełożyć na wyłożone gazą sito. Sito oprzeć na misce przykryć gazą i talerzykiem, obciążyć kamieniem lub innym ciężkim przedmiotem.
Przełożyć na wyłożone gazą sito. Sito oprzeć na misce przykryć gazą i talerzykiem, obciążyć kamieniem lub innym ciężkim przedmiotem.



 Paschę odstawić na 24 godziny w zimne miejsce. Po tym czasie z deseru zdjąć obciążenie, talerzyk i gazę, przełożyć na talerz lub paterę.
Paschę odstawić na 24 godziny w zimne miejsce. Po tym czasie z deseru zdjąć obciążenie, talerzyk i gazę, przełożyć na talerz lub paterę. Na koniec udekorować. Tak przygotowaną paschę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Na koniec udekorować. Tak przygotowaną paschę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.


 Smacznego!
Smacznego!