Wykonanie
Poziom trudnościPascha to jedna z tradycyjnych potraw wielkanocnych, popularna na wschodzie Polski. Robi się ją z
twarogu,
masła,
żółtek jajek oraz dużej ilości
bakalii.
W ludowej tradycji
jajka symbolizowały życie oraz odradzającą się przyrodę, a
bakalie dobrobyt, pomyślność i płodność. Przepis dostałam od Hani – mojej przyjaciółki i cioci jednocześnie. Jest to przepis jedyny w swoim rodzaju, bo do tej paschy dodaje się
żółtka ugotowane, dzięki temu, jedzącym nie grozi salmonella. Ja dodatkowo przepis odchudziłam i zamiast
cukru pudru użyłam
ksylitolu. Paschę kształtuję na sitku i przystrajam jadalnymi kwiatami lub
bakaliami. To pyszny i łatwy do przygotowania wielkanocny deser.Składniki:350 g dobrego
twarogu (ja użyłam
twarogu śmietankowego ze Strzałkowa)5 jaj100 g
masła (temperatura pokojowa)100 g
cukru pudru lub
ksylitolu1
laska wanilii50 g łuskanych
orzechów włoskich50 g
migdałów w słupkach50 g małych, jasnych
rodzynek50 g
suszonych moreli50 g gorzkiej lub
deserowej czekoladySposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
Orzechy włoskie zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia, obrać ze skórki, pokroić.
Migdały i
rodzynki również zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia.
Morele i
czekoladę drobno pokroić.
Jeśli
twaróg jest zwarty należy zmielić, ja użyłam
twarogu śmietankowego ze Strzałkowa i tego
twarogu nie trzeba mielić, bo jest miękki i kremowy. Ugotowane
żółtka oddzielić od
białek (
białka można wykorzystać do przygotowania sałatki lub pasty do
chleba).
Masło utrzeć z cukrem/ksylitolem na puszystą masę.
Żółtka przecisnąć przez praskę do
ziemniaków lub zetrzeć na tarce, dodawać do masy i ucierać dalej.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i stołowym nożem wydrapać ze środka ziarenka.
Gdy wszystkie
żółtka zostaną wmieszane, dodać ziarenka
wanilii.
Teraz stopniowo, po jednej łyżce dodawać do masy
twaróg.
Wsypać wszystkie
bakalie i pokrojoną
czekoladę.
Delikatnie wymieszać.
Przełożyć na wyłożone gazą sito. Sito oprzeć na misce przykryć gazą i talerzykiem, obciążyć kamieniem lub innym ciężkim przedmiotem.
Paschę odstawić na 24 godziny w zimne miejsce. Po tym czasie z deseru zdjąć obciążenie, talerzyk i gazę, przełożyć na talerz lub paterę.
Na koniec udekorować. Tak przygotowaną paschę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Smacznego!