Wykonanie
Ciasto:250 g
maki50 g
cukru4
żółtka125 ml
mleka75 g
masła15 g
drożdży1/4
laska waniliiDrożdże rozetrzeć z letnim
mlekiem.
Żółtka utrzeć z
cukrem i posiekaną drobno
laską wanilii. Do miski przesiać
mąkę, dodać
drożdże z
mlekiem, roztopione wcześniej
masło i utarte
żółtka. Wyrobić elastyczne, dość luźne ciasto. Jeżeli zacznie odchodzić od ręki, to znaczy, że można zakończyć wyrabianie. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masa makowa500 g
maku*10
jajek100 g
masłaskórki pomarańczowe konfitowanegarść
rodzynek,
migdałów,
orzechów włoskichkropla
olejku makowegokieliszek
amaretto (ewentualnie)* Zawsze kupujemy tylko polski czarny
mak (nigdy brązowy - turecki).
Mak zaparzyć
mlekiem i gotować w tym
mleku, aż będzie rozcierał się w palcach.
Mak zmielić dwukrotnie przez sitko
makowe. Zrobić kogel-
mogel z
żółtek i dodać do zimnego
maku. Do masy makowej dodać pół kostki
masła,
skórki pomarańczowe konfitowane,
bakalie, olejek makowy (nigdy
migdałowy), kieliszek
amaretto (ewentualnie). Na sam koniec dodać pianę ubitą z
białek.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na prostokąt, pokryć masą
makową i zwinąć w rulon. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarn ika do 180ºC i piec ok. 45 minut.
Źródło przepisu: "
Magda Gessler. Kocham gotować."