ßßß
Ciasto:250 g maki50 g cukru4 żółtka125 ml mleka75 g masła15 g drożdży1/4 laska waniliiDrożdże rozetrzeć z letnim mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem i posiekaną drobno laską wanilii. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże z mlekiem, roztopione wcześniej masło i utarte żółtka. Wyrobić elastyczne, dość luźne ciasto. Jeżeli zacznie odchodzić od ręki, to znaczy, że można zakończyć wyrabianie. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Masa makowa500 g maku*10 jajek100 g masłaskórki pomarańczowe konfitowanegarść rodzynek, migdałów, orzechów włoskichkropla olejku makowegokieliszek amaretto (ewentualnie)* Zawsze kupujemy tylko polski czarny mak (nigdy brązowy - turecki).Mak zaparzyć mlekiem i gotować w tym mleku, aż będzie rozcierał się w palcach.Mak zmielić dwukrotnie przez sitko makowe. Zrobić kogel-mogel z żółtek i dodać do zimnego maku. Do masy makowej dodać pół kostki masła, skórki pomarańczowe konfitowane, bakalie, olejek makowy (nigdy migdałowy), kieliszek amaretto (ewentualnie). Na sam koniec dodać pianę ubitą z białek.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na prostokąt, pokryć masą makową i zwinąć w rulon. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarn ika do 180ºC i piec ok. 45 minut.
Źródło przepisu: "Magda Gessler. Kocham gotować."