ßßß Cookit - przepis na Prawdziwy makowiec wilgotny

Prawdziwy makowiec wilgotny

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
250 g maki
50 g cukru
4 żółtka
125 ml mleka
75 g masła
15 g drożdży
1/4 laska wanilii
Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem. Żółtka utrzeć z cukrem i posiekaną drobno laską wanilii. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże z mlekiem, roztopione wcześniej masło i utarte żółtka. Wyrobić elastyczne, dość luźne ciasto. Jeżeli zacznie odchodzić od ręki, to znaczy, że można zakończyć wyrabianie. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa makowa
500 g maku*
10 jajek
100 g masła
skórki pomarańczowe konfitowane
garść rodzynek, migdałów, orzechów włoskich
kropla olejku makowego
kieliszek amaretto (ewentualnie)
* Zawsze kupujemy tylko polski czarny mak (nigdy brązowy - turecki).
Mak zaparzyć mlekiem i gotować w tym mleku, aż będzie rozcierał się w palcach.
Mak zmielić dwukrotnie przez sitko makowe. Zrobić kogel-mogel z żółtek i dodać do zimnego maku. Do masy makowej dodać pół kostki masła, skórki pomarańczowe konfitowane, bakalie, olejek makowy (nigdy migdałowy), kieliszek amaretto (ewentualnie). Na sam koniec dodać pianę ubitą z białek.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować na prostokąt, pokryć masą makową i zwinąć w rulon. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarn ika do 180ºC i piec ok. 45 minut.
Źródło przepisu: "Magda Gessler. Kocham gotować."
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/02/prawdziwy-makowiec-wilgotny.html