Wykonanie
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(3 głosów)5
03 5admin5 / 5 starsMakowiec tradycyjnyMakowiec lub makownik, inaczej
strucla z
makiem.Makowiec to typowe danie wigilijne w polskiej kuchni. Składa się z
ciasta drożdżowego zawijanego z masą z
maku.Poniżej znajduje się przepis na prawdziwy, duży i wykwintny makowiec zawijany. Tradycyjny makowiec świąteczny dla całej rodziny.
Drożdżowy, z bogatą masą
makową z
orzechami i
bakaliami. Wysoka jakość
ciasta drożdżowego pozwala dłużej zachować świeżość wypieku. Własnoręcznie przygotowana masa makowa zadowoli nawet największych smakoszy makowców.Składniki
Ciasto drożdżowe50 g świeżych
drożdży6
żółtek80 g drobnego
cukru do wypieków lub
cukru pudruziarenka z 1
laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii)380 g
mąki pszennej tortowej190 ml ciepłego
mleka110 g
masła, roztopionego i ostudzonegoMasa makowa250 g
maku25 g
orzechów włoskich25 g
rodzynek25 g smażonej
skórki pomarańczowej lub kandyzowanej50 g miękkiego
masła1 kieliszek
likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego5
jajek1 szklanka
cukru pudruOraz
lukier i 2 łyżki smażonej skórki do dekoracjiPrzygotowanie
Ciasto drożdżoweDo kubka wkruszyć
drożdże, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego
mleka, 1 łyżeczką
cukru i 2 łyżkami
mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej
wody aby ułatwić rozwój
drożdży).
Żółtka utrzeć z drobnym
cukrem na puszysty krem.
Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą
mąką,
drożdżami, resztą ciepłego
mleka oraz roztopionym i ostudzonym
masłem.Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę .Masa makowa
Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do
maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego
maku dodać posiekane
orzechy,
rodzynki,
skórkę pomarańczową, miękkie
masło, oraz
likier amaretto.Dokładnie rozdzielić
żółtka od
białek.
Żółtka utrzeć z
cukrem pudrem i wymieszać z masą
makową, następnie ubić sztywną pianę z
białek i również wymieszać z masą.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną
mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Rrozwałkować na podsypanym
mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia.Pokryć masą
makową i zawinąć w roladę, dokładnie skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Ułożyć łączeniem do dołu i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C .Do nagrzanego piekarnika wstawić ciasto i piec przez około 45 minut, aż będzie zrumieniony. Po ostudzeniu polać lukrem, udekorować
skórką pomarańczową.WskazówkiMożna zrobić 3 mniejsze
strucle i upiec je w keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Mniejsze makowce pieką się krócej, ok. 30 minut.Video