ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(3 głosów)5
03 5admin5 / 5 starsMakowiec tradycyjnyMakowiec lub makownik, inaczej strucla z makiem.Makowiec to typowe danie wigilijne w polskiej kuchni. Składa się z ciasta drożdżowego zawijanego z masą z maku.Poniżej znajduje się przepis na prawdziwy, duży i wykwintny makowiec zawijany. Tradycyjny makowiec świąteczny dla całej rodziny. Drożdżowy, z bogatą masą makową z orzechami i bakaliami. Wysoka jakość ciasta drożdżowego pozwala dłużej zachować świeżość wypieku. Własnoręcznie przygotowana masa makowa zadowoli nawet największych smakoszy makowców.SkładnikiCiasto drożdżowe50 g świeżych drożdży6 żółtek80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudruziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)380 g mąki pszennej tortowej190 ml ciepłego mleka110 g masła, roztopionego i ostudzonegoMasa makowa250 g maku25 g orzechów włoskich25 g rodzynek25 g smażonej skórki pomarańczowej lub kandyzowanej50 g miękkiego masła1 kieliszek likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego5 jajek1 szklanka cukru pudruOrazlukier i 2 łyżki smażonej skórki do dekoracjiPrzygotowanieCiasto drożdżoweDo kubka wkruszyć drożdże, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody aby ułatwić rozwój drożdży).Żółtka utrzeć z drobnym cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem.Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę .Masa makowaMak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto.Dokładnie rozdzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić sztywną pianę z białek i również wymieszać z masą.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Rrozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia.Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, dokładnie skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Ułożyć łączeniem do dołu i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C .Do nagrzanego piekarnika wstawić ciasto i piec przez około 45 minut, aż będzie zrumieniony. Po ostudzeniu polać lukrem, udekorować skórką pomarańczową.WskazówkiMożna zrobić 3 mniejsze strucle i upiec je w keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Mniejsze makowce pieką się krócej, ok. 30 minut.Video
