ßßß Cookit - przepis na Makowiec tradycyjny

Makowiec tradycyjny

nazwa

Wykonanie

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Średnia: 5(3 głosów)
5
0
3 5
admin
5 / 5 stars
Makowiec tradycyjny
Makowiec lub makownik, inaczej strucla z makiem.
Makowiec to typowe danie wigilijne w polskiej kuchni. Składa się z ciasta drożdżowego zawijanego z masą z maku.
Poniżej znajduje się przepis na prawdziwy, duży i wykwintny makowiec zawijany. Tradycyjny makowiec świąteczny dla całej rodziny. Drożdżowy, z bogatą masą makową z orzechami i bakaliami. Wysoka jakość ciasta drożdżowego pozwala dłużej zachować świeżość wypieku. Własnoręcznie przygotowana masa makowa zadowoli nawet największych smakoszy makowców.
Składniki
Ciasto drożdżowe
50 g świeżych drożdży
6 żółtek
80 g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
380 g mąki pszennej tortowej
190 ml ciepłego mleka
110 g masła, roztopionego i ostudzonego
Masa makowa
250 g maku
25 g orzechów włoskich
25 g rodzynek
25 g smażonej skórki pomarańczowej lub kandyzowanej
50 g miękkiego masła
1 kieliszek likieru amaretto lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
Ora​z
lukier i 2 łyżki smażonej skórki do dekoracji
Przygotowanie
Ciasto drożdżowe
Do kubka wkruszyć drożdże, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (kubek można wstawić na kilka minut do średnio gorącej wody aby ułatwić rozwój drożdży).
Żółtka utrzeć z drobnym cukrem na puszysty krem. Laskę wanilii przeciąć na pół, łyżeczką wyłuskać ziarenka i dodać je do ubitej masy. Wymieszać z przesianą mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka oraz roztopionym i ostudzonym masłem.
Wyrobić elastyczne i dość luźne ciasto, przez około 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1 godzinę .
Masa makowa
Mak umieścić na sitku i przelać wrzątkiem, dokładnie odsączyć i odparować. Zmielić dwukrotnie w maszynce sitkiem do maku (o najmniejszych oczkach). Do zmielonego maku dodać posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, miękkie masło, oraz likier amaretto.
Dokładnie rozdzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z masą makową, następnie ubić sztywną pianę z białek i również wymieszać z masą.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 2 - 3 minuty. Rrozwałkować na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, całość przenieść na blachę do pieczenia.
Pokryć masą makową i zawinąć w roladę, dokładnie skleić ciasto na łączeniach, zarówno wzdłuż rolady jak i na jej końcach. Ułożyć łączeniem do dołu i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C .
Do nagrzanego piekarnika wstawić ciasto i piec przez około 45 minut, aż będzie zrumieniony. Po ostudzeniu polać lukrem, udekorować skórką pomarańczową.
Wskazówki
Można zrobić 3 mniejsze strucle i upiec je w keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Mniejsze makowce pieką się krócej, ok. 30 minut.
Video
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/makowiec/przepis.html