ßßß
Składniki:1 szklanka mleka,50 g świeżych drożdży,5 żółtek,75 g cukru (około 3/4 szklanki),450 -500 g mąki pszennej (około 3 szklanki),110 g masła,1 laska wanilii,3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie),1 szklanka cukru pudru (do polukrowania).
Przygotowanie:W większej misce do ciepłego mleka dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy, następnie wrzucamy pokruszone drożdże i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut (drożdże powinny zacząć pracować). W dużej misce przesiewamy mąkę i wlewamy do niej wyrośnięte drożdże, mieszamy i odstawiamy an 5 minut.Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut, po czym je odcedzamy i obsypujemy mąką. Wanilię przekrajamy na pół i wydłubujemy z niej nasionka, które dodamy do ciastaŻółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy do rosnącego ciasta razem z wanilią, rodzynkami i dwiema łyżkami skórki pomarańczowej. Podczas wyrabiania porcjami dodajemy roztopione masło (nie może być gorące!). Ciasto wyrabiamy do momentu gdy nie będzie przywierało do palców, całość będzie gładka i błyszcząca (ciasto można wyrabiać przy użyciu robota kuchennego).Ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy ścierką kuchenną. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 , 5 do 2 godzin (lub do momentu podwojenia objętości).Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręcznie jeszcze przez chwilę, po czym przekładamy do formy wypełniając ją do połowy wysokości, ponownie przykrywamy ścierką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Ciasto pieczemy przez około 40-45 minut, najlepiej w opcji grzania "dół". Jeśli ciasto będzie się zbyt szybko rumieniło można je przykryć pergaminem. Upieczoną babkę studzimy w uchylonym piekarniku.Po ostudzeniu ciasto wyciągamy z formy i lukrujemy. Lukier przygotowujemy mieszając cukier puder (bez grudek!!) z 2-3 łyżkami wrzątku. Lukier powinien być bardzo gęsty, inaczej cały spłynie. Na koniec dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową.