ßßß Cookit - przepis na Rogale marcińskie

Rogale marcińskie

nazwa

Wykonanie

Najlepsze, bo jedzone tylko raz w roku... Tradycyjne wielkopolskie rogale w domowym wydaniu, nie wiem jak w Poznaniu, ale w Trójmieście nie znajdziecie lepszych. ;)
Jest z nimi trochę zabawy, ale warto poświęcić czas. Ja zabierałam się za nie przez kilka lat, teraz nie wyobrażam sobie ich nie upiec, i skrupulatnie dbam, żeby mieć porcję białego maku we właściwym czasie. :)
Polecam!
źródło przepisu: mojewypieki.com
ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych lub 24 mniejsze rogale)
szklanka ciepłego mleka
łyżka suchych drożdży (12 g)
jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
szczypta soli
225 g masła, w temperaturze pokojowej (z tego 2 łyżki odjąć do ciasta)
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżam, dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami, pod koniec dodając 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrobić ciasto, bardzo krótko - tylko do połączenia; powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć szczelnie folią i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.
Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.
Nadzienie
300 g białego maku
100 g masy marcepanowej
3/4 szklanki cukru pudru
100 g orzechów włoskich
100 g zblanszowanych migdałów
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki
Ponadto
jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę).
Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm, przekroić na pół wzdłuż dłużej krawędzi, następnie każdy z powstałych prostokątów pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zezłocą, w temperaturze 180 stopni. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.
Lukier
szklanka cukru pudru
2 - 3 łyżki gorącej wody
Składniki rozetrzeć w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2013/11/Rogale-marcinskie.html