Wykonanie
Tradycja jest, tradycja musi być i świecka czy nie świecka, trzeba ją kultywować. Zwłaszcza, że to taka pyszna tradycja. Puszyste i delikatne ciasto, nadzienie z białego
maku,
lukier i
orzechy. Słodko i przyjemnie. Raz do roku można spokojnie pozwolić sobie na taką zachciankę. Ciasto przygotowuje się w sposób prostszy niż to się może wydawać, a nadzienie nie wymaga wielkiego zachodu. Jeszcze tylko odrobina czasu i już mamy pyszne
rogale.Masa makowa:200 g białego
maku100 g
migdałów bez skórki150 g
orzechów włoskich bez skórki1/2 szkl
cukru pudru2 łyżki
śmietany 18 %3 łyżki kremówki3 łyżki
skórki pomarańczowejCiasto:125 ml
mleka30 g
masła2 łyżki
cukru25 g świeżych
drożdży1
żółtko300 g
mąki pszennej100 g schłodzonego
masłaCiasto:-
mleko podgrzewamy z
masłem, do momentu, w którym
masło się rozpuści. Do ciepłego
mleka z
masłem dodajemy
cukier,
drożdże i 4 łyżki
mąki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesianą
mąkę i
żółtka. Dokładanie mieszamy, wykładamy na blat i wyrabiamy do znudzenia (za to właśnie lubię
drożdżowe ciasto, bo to ciasto przy którym można się zapomnieć). W razie konieczności podsypujemy
mąką. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt i wirtualnie dzielimy go na 3 części. Na jednej z nich układamy pokrojone w paski
masło i zakładamy dwoma pozostałymi częściami. Zlepiamy wszystko dokładnie, aby
masło nie wypadło i zaczynamy wałkować na taki sam prostokąt jak poprzednio. Rozwałkowany prostokąt podsypujemy
mąką i znów składamy. Postępujemy tak trzy lub cztery raz. Wkładamy ciasto do lodówki na 40 minut i ponownie rozwałkowujemy na prostokąt, zakładamy go i znów rozwałkowujemy, zakładamy i powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Im więcej
razy założymy ciasto tym będzie bardziej puszyste. Po ostatnim założeniu odstawiamy ciasto do lodówki na całą noc.Masa makowa:
Mak,
orzechy i
migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie odsądzamy, mielimy trzykrotnie na drobnych oczkach. Dodajemy
cukier,
śmietanki i
skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 2 godziny.Ciasto rozwałkowujemy na okrągło. Okrąg dzielimy po przekątnej na 6
rogali. Każdy z nich wykładamy nadzieniem z
maku i zawijamy od najszerszej strony. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.Rogaliki pieczemy w 200 C przez 25 minut bez termoobiegu. Dobrze jest je posmarować
jajkiem przed włożeniem do piekarnika.Po wyjęciu z piekarnika polewamy lukrem i posypujemy
orzechami włoskimi.Smacznego:)