Wykonanie
Marcińskie
rogale uwielbiam, uwielbiam też biały
mak. Jest taki anielskie w porównaniu z tym niebieskim. Delikatny, lekko
orzechowy, posiada cudowny zapach. Po wymieszaniu z
orzechami,
migdałami i
skórką pomarańczową przeobraża się w prawdziwe cudo i choć zrobienie nadzienia z białego
maku zajmuje trochę czasu to wierzcie mi warto, bo nic tak dobrze nie smakuje.Przyszło mi ostatnio piec ciasto na rodzinną, bogatą w gości uroczystość i postanowiłam, że nie
będę piekła miliona rogalików, tylko zrobię jeden piękny wieniec. Ciasto z podanych przeze mnie proporcji jest spore i można je spokojnie podzielić na pół. Delikatnie
ciasto drożdżowe, biały
mak, domowa
skórka pomarańczowa i
lukier, którego nie żałujemy. Kaloryczna bomba, ale jaka przyjemna.Masa makowa:200 g białego
maku100 g
migdałów bez skórki150 g
orzechów włoskich bez skórki1/2 szkl
cukru pudru2 łyżki
śmietany 18 %3 łyżki kremówki3 łyżki
skórki pomarańczowejCiasto:250 ml
mleka60 g
masła50 g świeżych
drożdży2
żółtka4 łyżki
cukru300 g
mąki4 łyżki
mąki do zaczynu
Lukier:1 szkl
cukru pudru2 łyżki ciepłej
wodyDo posypania:posiekane
orzechy włoskiepłatki migdałoweMasa makowa:-
Mak,
orzechy i
migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie odsądzamy, mielimy trzykrotnie na drobnych oczkach. Dodajemy
cukier,
śmietanki i
skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 2 godziny.Ciasto:-
mleko podgrzewamy z
masłem, do momentu, w którym
masło się rozpuści. Do ciepłego
mleka z
masłem dodajemy
cukier,
drożdże i 4 łyżki
mąki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy przesianą
mąkę i
żółtka. Dokładanie mieszamy, wykładamy na blat i wyrabiamy do znudzenia (za to właśnie lubię
drożdżowe ciasto, bo to ciasto przy którym można się zapomnieć). W razie konieczności podsypujemy
mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 2 mm.Na cieście rozkładamy równo farsz. Zwijamy z rulon, który rozcinamy na dwie części w poprzek. Obie przeplatamy ze sobą farszem do góry. Warkocz łączymy w koło. Odstawiamy na 30 minut.Pieczemy w 180 C przez 35 minut. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem, posypujemy
orzechami i
migdałami.Smacznego:)