ßßß
Wspaniałe połączenie smaków - mak, marcepan i śliwki w mięciutkim, drożdżowym kołaczu (kolač po bośniacku oznacza ciasto). Będziecie zachwyceni smakiem i dumni z tak pysznego wypieku, na widok którego wszyscy powiedzą po prostu - wow! :-). Drożdżowego ślimaka pieczemy w tortownicy, a po upieczeniu w przekroju możemy podziwiać przeplatające się warstwy: maku, śliwek, maku, śliwek... Bardzo polecam!Składniki:380 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży1 duże jajko1 żółtko150 ml mleka80 g masła, roztopionego i przestudzonego60 g drobnego cukru do wypiekówszczypta soliMąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Ciasto przekroić na 3 dłuższe (40 cm) pasy (→ patrz zdjęcie poniżej). Na środek pasów wyłożyć nadzienie makowe, skleić i uformować 3 długie ruloniki. Ruloniki ułożyć i połączyć na kształt ślimaka w tortownicy o średnicy 26 cm (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). W nieduże pozostawione odstępy powkładać odpestkowane i przepołowione śliwki, w taki sposób, by na siebie zachodziły. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (podwojenia objętości). Po wyrośnięciu a przed samym pieczeniem chlebek posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 35 - 40 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Nadzienie makowo - marcepanowe:80 g maku (suchego)50 g masy marcepanowej80 g drobnego cukru do wypiekówkilka kropel ekstraktu (lub aromatu) migdałowegoMak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.Do tak przygotowanego maku dodać startą na tarce masę marcepanową, cukier, ekstrakt z migdałów i wymieszać do połączenia.Ponadto:700 - 800 g śliwek1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka, na glazuręcukier puder do oprószeniaMetoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough '. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-)



Źródło przepisu - coolinarika.com, z moimi zmianami.