Wykonanie
Kolejna propozycja na przepyszną
chałkę.
Domowa, puszysta drożdżowa
chałka, bardzo łatwa do zrobienia i niezbyt słodka.
Zaplatana jak warkocz z
trzech wałków wypełnionych
makiem.
Ciasto jest bardzo delikatne i lekko słodkie, a smak masy makowej wspaniale komponuje się z
ciastem drożdżowym.
Zapraszam ;-)

Składniki na jedn ą
chałkę :
500 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdży lub 8 g suchych
225 ml ciepłego
mleka50 g
cukru1
jajkoszczypta
soli50 g
masła420 g czyli 1/2 mojej masy makowej
oliwa lub
żółtko do posmarowania
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Najpierw ważymy wszystkie składniki. Do
drożdży dodajemy łyżeczkę
cukru, zalewamy połową letniego
mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż się spienią.
Do wyrabiania ciasta używam maszyny do
chleba.Wsypujemy do maszynki przesianą
mąkę,
cukier,
jajko, rozpuszczone
masło,
sól, dodajemy
drożdże, i resztę
mleka, wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej
oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli po zagłębieniu na chwilę w nie palca pozostaje w nim dziura (czas rośnięcia ciasta może się zmieniać w zależności od pogody - na nią bowiem reagują
drożdże).

Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe części.

Modelujemy trzy wa ł ki.

Każdy placek musimy spłaszczyć lub rozwałkować.

Masę
makową dzielimy na trzy części.

następnie sklejamy, cały czas uważając by nam ciasto się nie rozkleiło.
Formujemy 3 równe wałki i zaplatamy z nich warkocz.
Końce warkocza lepimy i podwijamy pod spód
chałki.
Umieszczamy na blasze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Smarujemy
oliwą z
wodą lub
żółtkiem. Zależy to od waszego wyboru.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Posypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)