ßßß
Składniki na jedn ą chałkę :500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży lub 8 g suchych225 ml ciepłego mleka50 g cukru1 jajkoszczypta soli50 g masła420 g czyli 1/2 mojej masy makowejoliwa lub żółtko do posmarowaniacukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Najpierw ważymy wszystkie składniki. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru, zalewamy połową letniego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż się spienią.Do wyrabiania ciasta używam maszyny do chleba.Wsypujemy do maszynki przesianą mąkę, cukier, jajko, rozpuszczone masło, sól, dodajemy drożdże, i resztę mleka, wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli po zagłębieniu na chwilę w nie palca pozostaje w nim dziura (czas rośnięcia ciasta może się zmieniać w zależności od pogody - na nią bowiem reagują drożdże).
Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe części.
Modelujemy trzy wa ł ki.
Każdy placek musimy spłaszczyć lub rozwałkować.
Masę makową dzielimy na trzy części.
następnie sklejamy, cały czas uważając by nam ciasto się nie rozkleiło.Formujemy 3 równe wałki i zaplatamy z nich warkocz.Końce warkocza lepimy i podwijamy pod spód chałki.Umieszczamy na blasze do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Smarujemy oliwą z wodą lub żółtkiem. Zależy to od waszego wyboru.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni C.Po upieczeniu studzimy na kratce.Posypujemy cukrem pudrem.Smacznego :-)Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)