Wykonanie
Pyszne
ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym i z
bakaliami. Bardzo podobne w smaku do tradycyjnego makowca, dlatego też często przygotowywane na Święta.
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej,0,5 kostki
drożdży,1 szklanka
mleka,0,5 szklanki
cukru,3
żółtka,0,5 kostki
masła,
aromat migdałowy,masa makowa w puszce,
bakalie:
rodzynki,
skórka pomarańczowa,
żurawina,
migdałyMleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki
mąki i 2 łyżki
cukru oraz
drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę
mąki oraz
sól. W innym naczyniu ucieramy
cukier z 3
żółtkami.
Masło należy roztopić i ostudzić. Gdy
drożdże wyrosną, dodajemy je do miski z
mąką, dodajemy też utarte z
cukrem jajka oraz
masło. Ciasto dokładnie wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, wówczas dzielimy je na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy tak, by uzyskać kwadrat. Smarujemy
białkiem, nakładamy równomiernie masę
makową wraz z
bakaliami, pozostawiając margines szerokości 2 cm. Zwijamy w rulon. Ciasto przenosimy do natłuszczonej, wąskiej formy i ponownie smarujemy
białkiem. Pieczemy w temperaturze 200 st.C przez 35 minut.Gdy ciasto wystygnie, dekorujemy je
migdałami i
skórką pomarańczową.SMACZNEGO!