Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 100g
masła- 1/2 szklanki
oleju- 1kg
mąki pszennej- 250g
cukru- 7dag
drożdży- 1 i 1/4 szklanki
mleka-
olejek migdałowy- 40dag dyni*na kruszonkę- 100g
mąki pszennej- 100g stopionego
masła- 100g mielonych
migdałów- 40g
cukruSposób przygotowania:1.
Dynię obieramy i rozgotowujemy w jednej szklance
mleka, gotową miażdżymy na gładką masę.2.
Drożdże rozpuszczamy w pozostałym letnim
mleku wraz z łyżką
cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia.3. Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione
masło,
olej, pozostały
cukier, kilka kropel
olejku i
dynię. Dokładnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.4. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy, formujemy kruszonkę.5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną
masłem i obsypaną
mąką, następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.