ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowo-migdałowe

Ciasto dyniowo-migdałowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
*na ciasto
- 100g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 1kg mąki pszennej
- 250g cukru
- 7dag drożdży
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- olejek migdałowy
- 40dag dyni
*na kruszonkę
- 100g mąki pszennej
- 100g stopionego masła
- 100g mielonych migdałów
- 40g cukru
Sposób przygotowania:
1. Dynię obieramy i rozgotowujemy w jednej szklance mleka, gotową miażdżymy na gładką masę.
2. Drożdże rozpuszczamy w pozostałym letnim mleku wraz z łyżką cukru, pozostawiamy do wyrośnięcia.
3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, roztopione masło, olej, pozostały cukier, kilka kropel olejku i dynię. Dokładnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.
4. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy, formujemy kruszonkę.
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na dużą blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką, następnie posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2012/09/ciasto-dyniowo-migdaowe.html