ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka ze sliwkami, borówkami i orzechową kruszonką

Drożdżówka ze sliwkami, borówkami i orzechową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis, który obiecywałam Wam od wczoraj. Panowie , którzy remontują mój dom byli zadowoleni a robota szybciej im szła:) Może to jest sposób na jak najszybsze załatwianie wszelkich remontów?;) Ciasto jest szybkie, proste i bardzo smaczne:)
- pół kostki drożdży ( 50g)
- pól szklanki oleju
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 3 jajka
- 500g mąki
- 100g mielonych migdałów
- 100g mąki pszennej
-200 g masła
- 100g cukru pudru
Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do miski, na to wsypujemy cukier, mleko, olej i wbijamy jajka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy to na 3 godziny- nie mieszamy. Po tym czasie dosypujemy mąkę, mieszamy- ciasto ma być kleiste - nie elastyczne jak przy ciastach drożdżowych wyrabianych i przelewamy do formy okrągłej tortowej 26cm. Wsypujemy na wierzch owoce. Z masła, mąki pszennej i zmielonych migdałów oraz cukru pudru wyrabiamy kruszonkę, którą posypujemy owoce . Całość odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia- w ciepłe miejsce . Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu ) na ok. 45 min.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/08/drozdzowka-ze-sliwkami-borowkami-i.html