ßßß
Moje zamiłowanie do dyni nie wygasa, więc korzystam z niej przy każdej możliwej okazji. Owocem internetowych poszukiwań ciasta drożdżowego z dynią jest poniższy przepis, który bardzo polecam. Nawet tym, którym smak dyni nie odpowiada, ponieważ nie sposób wyczuć go w cieście ;). Jej dodatek wpływa pozytywnie na utrzymanie wilgoci, dzięki czemu drożdżówka nie schnie tak szybko jak zazwyczaj i na drugi dzień jest tak samo smaczna, jak zaraz po wystudzeniu. Receptura jest prosta, a z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, nie lepi się do rąk i można je łatwo formować w ulubione kształty. Ja wybrałam tradycyjną formę chałki, ale nie dajcie się zwieźć - to ciasto nie jest tak delikatne i puchate, raczej przypomina miękki chleb (stąd też nadana przeze mnie nazwa). Doskonale sprawdza się jako pieczywo do jedzenia ze słodkimi dodatkami.Składniki:500 g mąki pszennej1/2 szklanki cukru1/2 szklanki tłuszczu (1/4 szklanki masła i 1/4 szklanki oleju)40 g świeżych drożdży200 g świeżej dyni bez skórki1/2 szklanki mlekaopcjonalnie: ulubiony aromatObraną ze skórki dynię pokroić na kawałeczki i rozgotować w 1/2 szklanki mleka. Ostudzić i zblendować na gładką masę.Drożdże rozkruszyć do miski, dodać odrobinę mleka, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki, wymieszać. Tak przygotowany rozczyn nakryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, rozczyn, olej, roztopione (i lekko przestudzone) masło, masę dyniowo-mleczną i aromat. Wszystko wymieszać i wyrobić gładkie ciasto (można na początku pomóc sobie mikserem). Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (można też uformować dowolne kształty). Nakryć ściereczką i pozostawić w cieple na ok. godzinę do wyrośnięcia. Piec przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Po upieczeniu studzić ciasto na kratce.Smacznego!

Źródło przepisu: http://smak-europy.pl/