Wykonanie
Moje zamiłowanie do dyni nie wygasa, więc korzystam z niej przy każdej możliwej okazji.
Owocem internetowych poszukiwań
ciasta drożdżowego z
dynią jest poniższy przepis, który bardzo polecam. Nawet tym, którym smak dyni nie odpowiada, ponieważ nie sposób wyczuć go w cieście ;). Jej dodatek wpływa pozytywnie na utrzymanie wilgoci, dzięki
czemu drożdżówka nie schnie tak szybko jak zazwyczaj i na drugi dzień jest tak samo smaczna, jak zaraz po wystudzeniu. Receptura jest prosta, a z
ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, nie lepi się do rąk i można je łatwo formować w ulubione kształty. Ja wybrałam tradycyjną formę
chałki, ale nie
dajcie się zwieźć - to ciasto nie jest tak delikatne i puchate, raczej przypomina miękki
chleb (stąd też nadana przeze mnie nazwa). Doskonale sprawdza się jako
pieczywo do jedzenia ze słodkimi dodatkami.Składniki:500 g
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki tłuszczu (1/4 szklanki
masła i 1/4 szklanki
oleju)40 g świeżych
drożdży200 g świeżej dyni bez skórki1/2 szklanki
mlekaopcjonalnie: ulubiony aromatObraną ze skórki
dynię pokroić na kawałeczki i rozgotować w 1/2 szklanki
mleka. Ostudzić i zblendować na gładką masę.
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać odrobinę
mleka, łyżkę
cukru i dwie łyżki
mąki, wymieszać. Tak przygotowany rozczyn nakryć suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut). Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać
cukier, rozczyn,
olej, roztopione (i lekko przestudzone)
masło, masę
dyniowo-
mleczną i aromat. Wszystko wymieszać i wyrobić gładkie ciasto (można na początku pomóc sobie mikserem). Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (można też uformować dowolne kształty). Nakryć ściereczką i pozostawić w cieple na ok. godzinę do wyrośnięcia. Piec przez ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Po upieczeniu studzić ciasto na kratce.Smacznego!
Źródło przepisu: http://smak-europy.pl/