Wykonanie
Dziś z Basiunią zaszalałyśmy i zrobiłyśmy
drożdżowe zające. Było przy tym dużo śmiechu i zabawy a
Basia była zachwycona.
Składniki:
mąka pszenna 40 dag
drożdże 4 dag
masło 2 łyżki
cukier 3 łyżki
jajka 2 szt
mleko 2/3 szklanki
rodzynkimigdałyesencja cytrynowa
Sposób przyrządzania:Podgrzać lekko
mleko, dodać łyżkę
mąki,
cukru i rozkruszone
drożdże. Wymieszać, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 min. Rozpuścić
masło. Rozczyn połączyć z
mąką, dodać resztę
cukru,
żółtka i wyrobić ciasto. Po kilku minutach dodać ostudzone
masło, kilka kropel esencji i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną
mąką, rozwałkować na niezbyt cienki placek. Szklanką wyciąć kołka następnie naciąć od góry tak, aby przypominały głowy zajączków z uszami. Oczy zrobić z
rodzynek a ząbki z
migdałów. Pozostałymi
białkami posmarować
ciastka i ułożyć je na natłuszczonej blasze z daleka od siebie. Zostawić do wyrośnięcia. Piec 10- 15 min w piekarniku nagrzanym do 180- 200 stopni C. Po upieczeniu i wystygnięciu ozdobić kolorowym lukrem.