ßßß Cookit - przepis na zajączki drożdżowe

zajączki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Dziś z Basiunią zaszalałyśmy i zrobiłyśmy drożdżowe zające. Było przy tym dużo śmiechu i zabawy a Basia była zachwycona.
Składniki:
mąka pszenna 40 dag
drożdże 4 dag
masło 2 łyżki
cukier 3 łyżki
jajka 2 szt
mleko 2/3 szklanki
rodzynki
migdały
esencja cytrynowa
Sposób przyrządzania:
Podgrzać lekko mleko, dodać łyżkę mąki, cukru i rozkruszone drożdże. Wymieszać, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 min. Rozpuścić masło. Rozczyn połączyć z mąką, dodać resztę cukru, żółtka i wyrobić ciasto. Po kilku minutach dodać ostudzone masło, kilka kropel esencji i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkować na niezbyt cienki placek. Szklanką wyciąć kołka następnie naciąć od góry tak, aby przypominały głowy zajączków z uszami. Oczy zrobić z rodzynek a ząbki z migdałów. Pozostałymi białkami posmarować ciastka i ułożyć je na natłuszczonej blasze z daleka od siebie. Zostawić do wyrośnięcia. Piec 10- 15 min w piekarniku nagrzanym do 180- 200 stopni C. Po upieczeniu i wystygnięciu ozdobić kolorowym lukrem.
Źródło:http://miedzykuchniaapokojem.blogspot.com/2013/03/zajaczki-drozdzowe.html