ßßß
Ciasto:250 g mąki pszennej50 g cukru pudru3/4 kostki masła2 żółtkaWypełnienie:1 szklanka cukru pudru1 szklanka zmielonych orzechów włoskich1 szklanka śmietanki kremówkiSkładniki na ciasto zagnieść, rozwałkować na placek. Dużą blachę posmarować tłuszczem (albo wyłożyć papierem do pieczenia), położyć ciasto w ten sposób aby były brzegi (ja po prostu powycinałam cienkie paski, z których uformowałam brzegi). Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, wstawić ciasto i piec na złoty kolor. Ostudzić.Wszystkie składniki masy orzechowej wymieszać w garnuszku i zagotować. Jeszcze gorącą wylać na nasz kruchy spód. Gdy ostygnie udekorować, na przykład orzechami i żurawiną, jak u mnie. Tak przygotowany mazurek musi swoje postać, najlepiej kroić go dopiero na drugi dzień.