ßßß
Siostrzany przepis paschy z wanilią :-). Przepis opiera się na tych samych składnikach i jednakowym wykonaniu, jedynie pod koniec przygotowywania do paschy dodajemy gorzką czekoladę i kandyzowaną skórką pomarańczową... To połączenie jest przepyszne, gorąco polecam! Przepis dzięki uprzejmości Malinki.Składniki na 2 nieduże lub 1 większą (2L) paschę:1 kg zmielonego twarogu półtustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie i dobrze odciśniętego (twaróg tylko w kostce)8 żółtek200 g masła, w temperaturze pokojowej1 szklanka śmietany kremówki 36%250 g cukru pudru1 łyżka likieru pomarańczowego3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej150 g gorzkiej czekolady 70%, rozpuszczonej nad parą wodną i przestudzonejW misie miksera utrzeć żółtka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać śmietanę kremówkę, w dalszym ciągu ucierając. Powstałą masę przelać do garnuszka, postawić na palnik o średniej mocy i podgrzewać, cały czas mieszając. Masa powinna lekko zgęstnieć, ale nie można dopuścić do zagotowania (tuż przed punktem wrzenia zdjąć garnuszek z palnika).Masę przenieść do misy miksera, dodać twaróg, miękkie masło, likier pomarańczowy i zmiksować na gładką masę. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować do gładkości. Po dokładnym zmiksowaniu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i wymieszać.2 gliniane (lub plastikowe) formy (z dziurkami na dole) o pojemności 1 litr każda wyłożyć gazą. Wyłożyć do nich masę serową, lekko ugniatając. Przykryć gazą, następnie talerzykiem i obciążyć. Naczynie wstawić do półmiska, by serwatka mogła swobodnie spływać przez dziurki w formie.Odłożyć do lodówki na całą noc, do stężenia.Kolejnego dnia ostrożnie wyjąć z formy, udekorować czekoladą i otartą skórką z pomarańczy, podawać.Smacznego :-).