Wykonanie
Z przykrością muszę niestety stwierdzić, że krem ganache to
póki co najbardziej uzależniający krem jaki zrobiłam. Niestety dlatego, że wyobrażam sobie że mogłabym go zjeść łyżką bez niczego innego. Jest idealny. Gładki, kremowy, nie za słodki.. po prostu doskonały. Dziś na wizytę znajomych, wystąpił w połączeniu z tartą
czekoladową ale spokojnie można go zastosować do przekładania
tortów lub jako polewę. Rozpusta w pełni:) Bardzo polecam!
Składniki: na ciasto:150 g
mąki2 łyżki ciemnego
kakao2 łyżeczki
cukru pudruszczypta
soli50 g zimnego
masła1
żółtkolodowata
woda na krem:200 g
czekolady (użyłam 150 g
czekolady gorzkiej o 70% zawartości
kakao i 50 g
czekolady mlecznej)2 łyżki
masła250 ml
śmietany kremówkiWykonanie:
Mąkę,
kakao,
cukier puder i
sól przesiej do miski. Dodaj
masło i wyrób. Następnie dodaj
żółtko i tyle
wody aby ciasto dało się zagnieść. Przełóż na blat wysypany
mąką i rozwałkuj na wielkość formy do pieczenia (wcześniej wysmaruj ją
masłem). Wstaw do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie ponakłuwaj tartę widelcem. Przykryj ciasto pergaminem i wysyp na nie suchy
groch lub
fasolę i piecz w temp. 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie usuń
groch lub
fasolę i piecz jeszcze przez 5-7 minut. Odstaw do wystudzenia.Krem:
Czekoladę posiekaj i przełóż do miski. Rozpuść ją w kąpieli
wodnej. Do garnka wlej
wodę a na nim postaw miskę z
czekoladą. Do
czekolady dodaj
śmietankę i cały czas mieszając,
masło oraz szczyptę
soli. Mieszaj aż składniki rozpuszczą się i dobrze połączą. Gdy wszystko będzie dobrze rozpuszczone odstaw masę do lekkiego wystudzenia. Gdy zacznie gęstnieć wylej ją na spód i wstaw tartę do lodówki na ok 3 godziny aż masa stężeje. Można udekorować wiórkami z
czekolady.Smacznego!