Wykonanie
Pozycja obowiązkowa na moim wielkanocnym
stole.Przepis banalny, szybko się robi,smakuje obłednie!Blacha 21cm x 32 , 5 cmCo trzeba?kruche ciasto:2 szklanki
mąki (u mnie krupczatka)1 kostka
masła 200g1/3 szklanki
cukru pudru3
żółtkaczekoladowy wierzch:150 ml
śmietany kremówki 30/36%120g
gorzkiej czekoladyCo i jak?Do dużej miski wsypać przesianą
mąkę, dodać posiekane
masło (koniecznie z lodówki), dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść gładkie ciasto. Wyrobioną kulę schłodzić ok. 1 godziny w lodówce.2/3 schłodzonego ciasta wylepić na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, z pozostałej części ciasta, zrobić cienki rulon, podzielić wzdłuż i zrobić warkocz, którym ułożyć brzeg.Całość nakłuć i piec w temperaturze 220 stopni, aż ciasto się ładnie zezłoci.W kąpieli
wodnej podgrzać
śmietankę i rozpuścić w niej
czekoladę.Gdy upieczony spód wystygnie, wyłożyć masę
czekoladową.Udekorować wg. preferencji.Odstawić do całkowitego zastygnięcia.Smacznego!