ßßß Cookit - przepis na Tort Sachera

Tort Sachera

nazwa

Wykonanie

Ten tort chodził za mną od bardzo bardzo dawna. Musiałam spróbować czym tak bardzo począwszy od 1832 roku zachwyca sie Świat. Historia powstania Sachertorte mówi, że 16-letni wówczas czeladnik - Franz Sacher pod nieobecność swojego chorego szefa kuchni został poproszony przez Księcia Fürsta Metternicha o przygotowanie deseru dla Jego gości. Stworzony przez niego tort na bazie jajek, czekolady i morelowej marmolady oczarował ponoć wszystkich i sprawił że Franz Sacher zyskał sławę.
Po dziś dzień hipotez jego powstania jest wiele poczynając od zaczerpnięcia go z ksiąg XVIII wiecznych po próbę "zamaskowania" nieudanego sufletu jakim miał byc ów specjał. Po dziś dzień oryginalny przepis jest ściśle tajny, a spór o jego prawa toczą kawiarnia Demel i Hotel Sacher.
Tort podawany w kawiarni Demel wyrokiem Sadu nazywa się dziś „Echte Sachertorte” (niem. "prawdziwy tort Sachera") i przekładany jest podwójną warstwą marmolady, natomiast ten w Hotelu Sacher nazywa się Original Sacher-Torte i przekładany jest jego pojedynczą warstwą.
Jak smakuje? Hmmmm. Jest dobry, ale czy jest to coś co powinno faktycznie nosić miano: króla deserów".... hmmm dla mnie wątpliwe. Jadałam dużo lepsze ciasta, które jednak nie miały za plecami całego tak ogromnego marketingu... Po mojemu to taki murzynek :D Ciasto bywa chimeryczne i czasem lubi opadać po upieczeniu, ale jeśli zrobimy w dokładnej kolejności i proporcjach powinniśmy tego uniknąć. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki, zmieniłam tylko nieco polewę. Polecam :)
Składniki:
10 białek
8 żółtek
200g gorzkiej czekolady
125g mięciuteńkiego masła
140g cukru pudru
125g mąki tortowej
szczypta soli
200-250g marmolady morelowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło roztopić. Żółtka utrzec trzepaczką i dodać do nich czekoladę i masło. Wymieszać dokładnie.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier puder i nadal miksujemy. Piana powinna być bardzo sztywna.
1/3 piany białkowej dodajemy do masy czekoladowej i stopniowo dosypujemy mąkę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy 24 cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczeny w temp. ok 180 stopni przez ok 40-50 min. Można też podzielić je na dwie tortownice - wówczas czas pieczenia będzie odrobinę krótszy.
Upieczone ciasto studzimy na kratce, a następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty (chyba że pieczemy w osobnych tortownicach, wówczas tylko studzimy)
Składniki na polewę:
150g gorzkiej czekolady
250 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki (16g) cukru waniliowego
Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Nastepnie zdjąć z gazu, wlać kremówkę i dokładnie rozmieszać na gładki krem. Ponownie wstawiamy na małym ogniu na gaz i podgrzewamy ok 5 minut do zgęstnienia (uważć by się polewa nie zważyła).
Upieczony wystudzony krążek smarujemy marmoladą i przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki polewamy wystudzoną i gęstniejąca już polewą. Tortu Sachera nie dekoruje sie zbyt okazale. Można częścią polewy zrobić napis "Sacher"... i tyle ;)
Podawać koniecznie z kleksem ubitej (niesłodzonej) śmietany. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/05/tort-sachera.html