Wykonanie
Ten tort chodził za mną od bardzo bardzo dawna. Musiałam spróbować czym tak bardzo począwszy od 1832 roku zachwyca sie Świat. Historia powstania Sachertorte
mówi, że 16-letni wówczas czeladnik - Franz Sacher pod nieobecność swojego chorego szefa kuchni został poproszony przez Księcia Fürsta Metternicha o przygotowanie deseru dla Jego gości. Stworzony przez niego tort na bazie
jajek,
czekolady i morelowej
marmolady oczarował ponoć wszystkich i sprawił że Franz Sacher zyskał sławę.Po dziś dzień hipotez jego powstania jest wiele poczynając od zaczerpnięcia go z ksiąg XVIII wiecznych po próbę "zamaskowania" nieudanego sufletu jakim miał byc ów specjał. Po dziś dzień oryginalny przepis jest ściśle tajny, a
spór o jego prawa toczą kawiarnia Demel i Hotel Sacher.Tort podawany w kawiarni Demel wyrokiem
Sadu nazywa się dziś „Echte Sachertorte” (niem. "prawdziwy tort Sachera") i przekładany jest podwójną warstwą
marmolady, natomiast ten w Hotelu Sacher nazywa się Original Sacher-
Torte i przekładany jest jego pojedynczą warstwą.Jak smakuje? Hmmmm. Jest dobry, ale czy jest to coś co powinno faktycznie nosić miano: króla deserów".... hmmm dla mnie wątpliwe. Jadałam dużo lepsze ciasta, które jednak nie miały za plecami całego tak ogromnego marketingu... Po mojemu to taki murzynek :D Ciasto bywa chimeryczne i czasem lubi opadać po upieczeniu, ale jeśli zrobimy w dokładnej kolejności i proporcjach powinniśmy tego uniknąć. Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki, zmieniłam tylko nieco polewę. Polecam :)Składniki:10
białek8
żółtek200g
gorzkiej czekolady125g mięciuteńkiego
masła140g
cukru pudru125g
mąki tortowejszczypta
soli200-250g
marmolady morelowej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Masło roztopić.
Żółtka utrzec trzepaczką i dodać do nich
czekoladę i
masło. Wymieszać dokładnie.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami
cukier puder i nadal miksujemy. Piana powinna być bardzo sztywna.1/3 piany
białkowej dodajemy do masy czekoladowej i stopniowo dosypujemy
mąkę cały czas mieszając. Na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy.Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (o średnicy 24 cm), wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczeny w temp. ok 180 stopni przez ok 40-50 min. Można też podzielić je na dwie tortownice - wówczas czas pieczenia będzie odrobinę krótszy.Upieczone ciasto studzimy na kratce, a następnie kroimy wzdłuż na dwa blaty (chyba że pieczemy w osobnych tortownicach, wówczas tylko studzimy)Składniki na polewę:150g
gorzkiej czekolady250 ml
śmietany kremówki3 łyżeczki (16g)
cukru waniliowegoCzekoladę połamać i wrzucić do rondelka, a następnie rozpuścić w kąpieli
wodnej. Nastepnie zdjąć z gazu, wlać kremówkę i dokładnie rozmieszać na gładki krem. Ponownie wstawiamy na małym ogniu na gaz i podgrzewamy ok 5 minut do zgęstnienia (uważć by się polewa nie zważyła).Upieczony wystudzony krążek smarujemy
marmoladą i przykrywamy drugim blatem. Wierzch i boki polewamy wystudzoną i gęstniejąca już polewą.
Tortu Sachera nie dekoruje sie zbyt okazale. Można częścią polewy zrobić napis "Sacher"... i tyle ;)Podawać koniecznie z kleksem ubitej (niesłodzonej)
śmietany. Smacznego :)