Chciałam coś upiec ale albo nie miałam pomysłu, albo brakowało mi jakiegoś składnika. Kiedyś odpisałam sobie z tej strony przepis na tartę czekoladową. Dawno nie piekłam tarty więc się na nią skusiłam. Dostosowałam przepis do swojej foremki i naszych smaków. Wyszła doskonała- chrupiący kruchy spód, delikatny mus czekoladowy i lekka bita śmietana z kokosem. Idealna na niedzielę. Aby ciasto było mniej słodkie można mleczną czekoladę zastąpić gorzką i dać mniej cukru.*foremka do tarty o średnicy 26 cmSkładniki: na ciasto:225 g mąki100 g cukru pudru150 g masła2 żółtka1/3 łyżeczki soli na mus:100 g mlecznej czekolady100 g gorzkiej czekolady100 ml śmietanki kremówki3 jajka30 g cukru na wierzch:200 ml śmietanki kremówki2 łyżki drobnego kokosu2 łyżki cukru pudrukakaoSkładniki na ciasto szybko zagnieść. Foremkę na tartę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciastem, dokładnie docisnąć, nakłuć widelcem w kilku miejscach i umieścić w lodówce na godzinę. Piekarnik nagrzać do 180*C, piec tartę około 15-20 minut. Wyjąć kiedy nie będzie już surowa, ale jeszcze niezbyt rumiana. W czasie pieczenia spodu przygotować nadzienie. Czekoladę i masło stopić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, ubijając wlać czekoladę i kremówkę. Masę wylać na podpieczony spód i piecz jeszcze około kwadransa. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać kokos i za pomocą szprycy wyciskać na tartę. Przed podaniem posypać kakao.