Na urodziny dostałam wspaniałe prezenty! :DDziękuję :)Między innymi forma do ciast i książka z przepisami tylko czekoladowymi! <3Miałam chwilę czasu, więc zabrałam się do wypróbowania... ;)Składniki na ciasto:70 g masła70 g czekolady gorzkiej1 łyżka kakao2 jajka1/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliPrzygotowanie:Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę.Dodawać stopniowo roztopione masło, mąkę i proszek do pieczenia.Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali.Dodać do masy.Ubić białka.Delikatnie mieszając dodawać ubite białka na sztywno.Wysmarować formęolejem, oprószyć mąką i wlać masę.Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut.Składniki do dekoracji:1/2 szklanki schłodzonej śmietany 36%2 łyżki cukru pudrutruskawkiPrzygotowanie:Gdy nasze ciasto ostygnie, przekrój na 2 części.Rozłóż równomiernie truskawki.Ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj na truskawki.Połóż górną część ciasta na bitą śmietanę i lekko przyciśnij.Włóż do lodówki.Składniki na ganache:1/4 szklanki śmietany kremówki1,5 tabliczki czekolady deserowejPrzygotowanie:Do garnka dodaj połamaną czekoladę i wlej śmietanę.Na małym ogniu mieszaj aż do uzyskania gładkiej polewy.Polej schłodzone ciasto.Włóż na całą noc do lodówki żeby się "przegryzło".Smacznego! ;)