ßßß Cookit - przepis na Torcik "serce" czekoladowy z bitą śmietaną i truskawkami

Torcik "serce" czekoladowy z bitą śmietaną i truskawkami

nazwa

Wykonanie

Na urodziny dostałam wspaniałe prezenty! :D
Dziękuję :)
Między innymi forma do ciast i książka z przepisami tylko czekoladowymi! <3
Miałam chwilę czasu, więc zabrałam się do wypróbowania... ;)
Składniki na ciasto:
70 g masła
70 g czekolady gorzkiej
1 łyżka kakao
2 jajka
1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę.
Dodawać stopniowo roztopione masło, mąkę i proszek do pieczenia.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Dodać do masy.
Ubić białka.
Delikatnie mieszając dodawać ubite białka na sztywno.
Wysmarować formęolejem, oprószyć mąką i wlać masę.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut.
Składniki do dekoracji:
1/2 szklanki schłodzonej śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
truskawki
Przygotowanie:
Gdy nasze ciasto ostygnie, przekrój na 2 części.
Rozłóż równomiernie truskawki.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj na truskawki.
Połóż górną część ciasta na bitą śmietanę i lekko przyciśnij.
Włóż do lodówki.
Składniki na ganache:
1/4 szklanki śmietany kremówki
1,5 tabliczki czekolady deserowej
Przygotowanie:
Do garnka dodaj połamaną czekoladę i wlej śmietanę.
Na małym ogniu mieszaj aż do uzyskania gładkiej polewy.
Polej schłodzone ciasto.
Włóż na całą noc do lodówki żeby się "przegryzło".
Smacznego! ;)
Źródło:http://www.monikoza.pl/2014/10/torcik-serce-czekoladowy-z-bita.html