ßßß
Składniki:250 g gorzkiej czekolady (min 70% masy kakaowej)120 g masła3 jajka1 żółtko150 g cukruszklanka mąkiszczypta soli250 ml śmietany kremówki2-3 bezyszczypta kakao do posypaniaopcjonalnie świeże malinyWykonanie:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem (ustaw garnek z wodą na nim miskę do której wrzuć czekoladę, pamiętaj żeby miska nie dotykała wody). Poczekaj aż chwilę przestygnie. Jajka i żółtko utrzyj z cukrem. Dodaj masę jajeczną, sól i mąkę. Wymieszaj. Przelej do formy wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez ok 30-40 minut. Odstaw aż przestygnie. Ubij kremówkę i dodaj pokruszone bezy. Przełóż śmietanę na ciasto i posyp odrobiną kakao. Posyp świeżymi malinami.