ßßß



Składniki:CIASTO: 100 g masła, 200 g mąki, szczypta soli, 2-3 łyżki zimnej wody, masło + mąka do foremekNADZIENIE: 9 łyżek malin, 250 ml śmietanki 30% lub 36%, żółtko, 5-6 łyżeczek cukruPrzygotowanie:Zagnieć ciasto z podanych składników, zawiń je w folię aluminiową i odstaw do lodówki na przynajmniej 40 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni , a formę na muffinki wyłóż papilotkami lub posmaruj masłem (najlepiej klarowanym) i wysyp mąką. Z ciasta wycinaj duże koła lub dziel na części, wylepiaj foremki ciastem, a resztę ucinaj nożykiem. Postaraj się, by ciasto było stosunkowo cienkie, inaczej tartaletki nie upieką się tak szybko. Do foremek wrzucamy maliny. W miseczce mieszamy śmietankę z żółtkiem i zalewamy tym tartaletki. Każdą babeczkę posypujemy cukrem(jeśli chcecie, by było słodkie, posypcie go sporo. Ciastka wkładamy do pieca na około 40 minut.Smacznego!PaulinaP.S. Jak podoba Wam się nowy wygląd bloga?