Wykonanie
Dziś zapraszam na
ciasteczka podwójnie
czekoladowe. :-) W kremie znajdziemy
białą czekoladę a całość polana jest
czekoladą gorzką. Dzięki temu
ciasteczka są w sam raz - słodkie, ale nie przesadnie. Na zdjęciach wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy mniejszej niż szklanka.
Ciasteczka:1 szklanka
mąki2
żółtkałyżeczka
proszku do pieczenia100g
masła1 łyżka
cukru pudru1 łyżka
kakaoKrem:tabliczka
białej czekolady30g
masła200ml
śmietanki 30% lub 36%Polewa:3 łyżki
masła1/2
gorzkiej czekolady1. Ciasto: Do miski przekładamy: 2
żółtka, 1 szklankę
mąki, łyżeczkę
proszku do pieczenia, 100g
masła i łyżkę
cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej wielkości. Pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez 10 minut.
2. Krem: W garnku rozpuszczamy 30g
masła, dodajemy połamaną w kostki
białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy
śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Polewa: do rondelka lub na patelnię wlewamy 3 łyżki
mleka, dodajemy połamaną w kostki
czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Mając już gotowe wszystkie składniki, składamy
ciastka.
Ciastko-kółko smarujemy łyżeczką kremu, przykrywamy drugim
ciastkiem, na które również nakładamy łyżeczkę kremu. Całość polewamy zrobioną wcześniej polewą i dekorujemy według uznania.