Wykonanie
Mazurek ten jest bardzo
czekoladowy ale niezbyt słodki. Ciasto to jest bardzo proste w wykonaniu.
Gorzka czekolada w polewie świetnie pasuje do słodkich kandyzowanch
pomarańczy. Jeśli chcemy aby to ciasto było bardzo słodkie trzeba dodać
cukru do polewy. Przepis podany do upieczenia mazurka w blaszce 21x26 cm.Składniki na ciasto:250 g
mąki150 g
masła100 g
cukru pudru3
żółtka2 - 3 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSkładniki na polewę:50 g
masła50 g
czekolady gorzkiej50 g
czekolady deserowej100 g
śmietany 30%plastry z 1 kandyzowanej
pomarańczyWykonanie:
Mąkę i
cukier przesiać przez sito, dodać
kakao,
proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Dodać chłodne
masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z
mąką.Dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy.Z resztek ciasta uformować kulki i ozdobić brzeg ciasta.Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np.
fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C.Zdjąść obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut.Ciasto ostudzić.Przygotować polewę.
Masło,
śmietanę, połamaną na kawałki
czekoladę włożyć do metalowej miski. Miskę położyć na garnek z
wodą i podgrzewać aż
czekolada się rozpuści mieszając od czasu do czasu.Polewę wylać na ciasto, zostawić by trochę stężała. na wierzch ciasta ułożyć plastry
pomarańczy.