ßßß Cookit - przepis na Mazurek Czekoladowy

Mazurek Czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Mazurek ten jest bardzo czekoladowy ale niezbyt słodki. Ciasto to jest bardzo proste w wykonaniu. Gorzka czekolada w polewie świetnie pasuje do słodkich kandyzowanch pomarańczy. Jeśli chcemy aby to ciasto było bardzo słodkie trzeba dodać cukru do polewy. Przepis podany do upieczenia mazurka w blaszce 21x26 cm.
Składniki na ciasto:
250 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
2 - 3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
50 g masła
50 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady deserowej
100 g śmietany 30%
plastry z 1 kandyzowanej pomarańczy
Wykonanie:
Mąkę i cukier przesiać przez sito, dodać kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Dodać chłodne masło wyciągnięte około 15 minut wcześniej z lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką.
Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min.
Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy.
Z resztek ciasta uformować kulki i ozdobić brzeg ciasta.
Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać np. fasolą), Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 o C.
Zdjąść obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut.
Ciasto ostudzić.
Przygotować polewę. Masło, śmietanę, połamaną na kawałki czekoladę włożyć do metalowej miski. Miskę położyć na garnek z wodą i podgrzewać aż czekolada się rozpuści mieszając od czasu do czasu.
Polewę wylać na ciasto, zostawić by trochę stężała. na wierzch ciasta ułożyć plastry pomarańczy.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/03/mazurek-czekoladowy.html