ßßß
A może by tak zjeść coś kruchego? Coś po brzegi wypełnionego smakowym duetem idealnym? Dziś małe, kruche babeczki z prostym nadzieniem toffi przykrytym musem czekoladowym z dodatkiem orzeźwiających malin, które nadają ciastkom świeżości. Moje spody do ciastek oczywiście przypiekły się trochę, bo byłem tak zajęty, że zapomniałem wyjąć je z piekarnika. Na szczęście nie spłonęły na węgiel :Dciasto:150 g mąki100 g masła50 g cukru pudru1 żółtkoS kładniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać ciastem lekko dociskając. Ciastka piec 10-15 minut w 200 º C. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.toffi:kilka łyżek masy kajmakowej1 szczypta soli (opcjonalnie)Masę kajmakową podgrzać do uzyskania rzadszej, płynnej konsystencji. Nadzienie przekładać do wystudzonych spodów po ok. 1 łyżeczce do każdej. Odstawić do wystudzenia kajmaku.mus czekoladowy:100 ml kremówki 30%75 g gorzkiej czekolady40 g cukru2 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wodyŻelatynę zalać jedną łyżką zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Kremówkę z cukrem podgrzać w rondlu do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę połamaną na cząstki i odstawić na 3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać napęczniałą żelatynę i ponownie wymieszać do rozpuszczenia składników. Ciepły mus wylać na masę kajmakową w babeczkach. Wstawić do lodówki na 15 minut. Na koniec babeczki udekorować malinami i listkami mięty.Smacznego! :)