ßßß Cookit - przepis na Feta w oliwie

Feta w oliwie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Biały
Fot. BBS
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia grecka
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
400 g twardego sera feta
2-3 gałązki jałowca
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżka świeżej kolendry
2 szklanki oliwy
Feta w oliwie - sposób przygotowania: Fetę łamiemy na kawałki i wkładamy je do wysokiego naczynia z przykrywką, dodając jałowiec, pieprz i kolendrę. Tak przygotowany ser zalewamy oliwą i wkładamy do lodówki szczelnie przykryty. Po 3 dniach feta jest gotowa. Można ją przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Z dodatkiem białego pieczywa jest doskonałą przekąską.
Biały ser
oliwa z oliwek sok z 1 cytryny feta świeża mięta Na talerzu położyć szparagi, posypać kaparami i fetą, skropić oliwą i cytryną, posypać posiekaną miętą i pieprzem. Rodzaj: MOZZARELLA - włoski ser, miękki, elastyczny, najczęściej ma kształt kulisty Kolor: biały Mleko: krowie, bawole Smak: łagodny
Sałatki z owocami
składników. Wymieszaj składniki dressingu, polej nimi sałatkę. Zobacz też przepis na marokański tadżin z wiśniami i kurczakiem pół średniego, dojrzałego arbuza (ok. 1 kg) 250 g fety oliwa z oliwek sok z cytryny 2 łyżki miodu czarny, świeżo mielony pieprz listki mięty, do dekoracji Arbuza
Jeśli nie masz lub nie lubisz serka koziego, możesz zamiast niego wykorzystać inny, dowolny serek, np. śmietankowy do smarowania pieczywa lub fetę . Zamiast oliwy, szpinak z czosnkiem możesz przesmażyć na łyżce masła. Zupa krem ze szpinaku 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g) 2 ząbki czosnku
Siadamy im na ogonie!
czosnek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy ryż i, mieszając, dodajemy sos, posiekaną chilli, soję lub groszek, krewetki i orzechy. Wbijamy jajko. Posypujemy dymką. Ekspresowa sałatka cytrusowa (dla 2-3 osób) 2 pomarańcze 200 g krewetek sok z 1 cytryny 1/2 pęczka mięty 100 g sera feta oliwa pieprz Pomarańcze
Pomysł na arbuza
połączyły. Usunąć z arbuza pestki oraz skórkę, a następnie pokroić go w dużą kostkę. Ułożyć na talerzu arbuz oraz fetę polewając oliwą i udekorować miętą. Pierwotnie przepis na tę sałatkę zaleca wykorzystanie truskawek, ale dla odmiany można je zastąpić arbuzem. Ważne, żeby był dojrzały i słodki. Wypróbuj
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174939649/feta w oliwie/p