Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dorota Biały

Fot. BBSPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia grecka

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)400 g
twardego sera feta2-3 gałązki jałowca1 łyżeczka
czarnego pieprzu1 łyżka świeżej
kolendry2 szklanki
oliwyFeta w
oliwie - sposób przygotowania:
Fetę łamiemy na kawałki i wkładamy je do wysokiego naczynia z przykrywką, dodając
jałowiec,
pieprz i
kolendrę. Tak przygotowany
ser zalewamy
oliwą i wkładamy do lodówki szczelnie przykryty. Po 3 dniach
feta jest gotowa. Można ją przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Z dodatkiem
białego pieczywa jest doskonałą przekąską.
Biały seroliwa z oliwek sok z 1
cytryny feta świeża
mięta Na talerzu położyć
szparagi, posypać
kaparami i
fetą, skropić
oliwą i
cytryną, posypać posiekaną
miętą i
pieprzem. Rodzaj:
MOZZARELLA - włoski
ser, miękki, elastyczny, najczęściej ma kształt kulisty Kolor: biały
Mleko: krowie, bawole Smak: łagodnySałatki z
owocami
składników. Wymieszaj składniki dressingu, polej nimi
sałatkę. Zobacz też przepis na marokański tadżin z
wiśniami i
kurczakiem pół średniego, dojrzałego
arbuza (ok. 1 kg) 250 g
fety oliwa z oliwek sok z cytryny 2 łyżki
miodu czarny, świeżo mielony
pieprz listki
mięty, do dekoracji
ArbuzaJeśli nie masz lub nie lubisz
serka koziego, możesz zamiast niego wykorzystać inny, dowolny
serek, np.
śmietankowy do smarowania
pieczywa lub
fetę . Zamiast
oliwy,
szpinak z
czosnkiem możesz przesmażyć na łyżce
masła. Zupa krem ze
szpinaku 1 opakowanie
mrożonego szpinaku (450 g) 2 ząbki
czosnkuSiadamy im na ogonie!
czosnek podsmażamy na
oliwie. Wrzucamy
ryż i, mieszając, dodajemy sos, posiekaną
chilli,
soję lub
groszek,
krewetki i
orzechy. Wbijamy
jajko. Posypujemy
dymką. Ekspresowa
sałatka cytrusowa (dla 2-3 osób) 2
pomarańcze 200 g
krewetek sok z 1
cytryny 1/2 pęczka
mięty 100 g
sera feta oliwa pieprz PomarańczePomysł na
arbuza
połączyły. Usunąć z
arbuza pestki oraz skórkę, a następnie pokroić go w dużą kostkę. Ułożyć na talerzu
arbuz oraz
fetę polewając
oliwą i udekorować
miętą. Pierwotnie przepis na tę
sałatkę zaleca wykorzystanie
truskawek, ale dla odmiany można je zastąpić
arbuzem. Ważne, żeby był dojrzały i słodki. Wypróbuj