Wykonanie
To bardzo prosty i nie wymagający wysiłku przepis na pieczonego
bakłażana. Pesto z
orzechów i
kolendry nie tylko jest smaczne, ale i bardzo ładnie się prezentuje. Danie warte zrobienia.Przepis z książki Honestly Healthy - Natasha Corrett, Vicki Edgson
składniki dla 2 osób1 większy
bakłażan lub dwa małe
oliwa do posmarowaniapesto50 g
orzechów nerkowca40 g
kolendry1 - 2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwydo podania50 g
fetyoliwaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 170 st. C. Przekroić
bakłażany wzdłuż na pół, zostawiając ogonki. Za pomocą małego ostry noża naciąć miąższ
bakłażanów w skośną kratkę, nie przecinając skóry.Umieścić połówki
bakłażana, przecięciem do góry, na blasze wyłożonej pergaminem. Za pomocą pędzelka starannie posmarować
bakłażany oliwą. Piec ok 25 minut, do czasu aż będą prawie miękkie.Podczas gdy
bakłażany są w piecu, przygotować
orzechowe pesto. Do blendera włożyć
orzechy,
kolendrę i
czosnek, dolać
oliwę, wszystko zmiksować, ale tak, aby masa nie była gładka. Kiedy połówki
bakłażana są prawie miękkie, przykryć je pesto i wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut, do czasu aż pesto zacznie się rumienić i być chrupiące. Podawać posypane pokruszoną
fetą, lekko skropione
oliwą, z
sałatką z
pomidorów. Smacznego!