Wykonanie
Prawdziwa rozpusta! Zainspirowane kuchnią gruzińską (dla odmiany:) pyszny i zdrowy podwieczorek. Wygodne bo można przygotować wieczorem i zabrać np. do pracy. W diecie mamy z cukrzycą
orzechy podlegają ograniczeniu ze względu na ich duża zawartość tłuszczu i ryzyko z tym związanej hiperglikemii opóźnionej. W tym przepisie (jeśli oczywiście nie pochłoniecie wszystkiego na raz:) dawka
orzechów nie przekracza dozwolonej.Nadzienie w wersji podstawowej składa się z
jogurtu i drobno posiekanych
orzechów. Można je jednak modyfikować dodając
czosnek,
chilli,
natkę pietruszki czy
kolendrę. Do przygotowania użyłam koktajlu
orzechowego Felix (
nerkowce,
migdały i
orzechy laskowe) - po pierwsze jest to dokładnie taka porcja jakiej potrzebujemy (70g), po drugie
orzechy nie są dosalane, po trzecie są prażone bez dodatku tłuszczu. Spróbujcie sami!Z podanych składników przyrządzicie 4 porcje ale ostrzegam - są tak pyszne, że znikają w kilka chwil.Składniki:2 średnie
bakłażany 600gpaczka koktajlu
orzechowego Felix (70g
orzechów)2 ząbki
czosnku 5g4 łyżki siekanej
kolendry (albo
natki pietruszki) 10gpół kubeczka
naturalnego jogurtu bez tłuszczu (75g)dwie łyżeczki
oliwy z oliwek 10mlSposób przygotowania:
Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry ok 1-2cm grubości. Elektrycznego grilla albo blachę piekarnika smarujemy lekko
oliwą i układamy plastry. Grilujemy z obu stron aż będą miękkie (ale nie mogą się rozpadać). Wykładamy do szklanego naczynia, przykrywamy folią (chodzi o to żeby zaparowały - będą się później łatwiej zwijać) i studzimy.
Orzechy drobno siekamy i mieszamy z
jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek (albo
chilli jeśli zamierzamy zabrać nasze danie do pracy:). Przygotowanym sosem smarujemy każdy plaster
bakłażana, posypujemy
kolendrą lub
natką i zwijamy w roladkę spinając wykałaczką. Najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce jeśli dacie radę wytrzymać:)