Wykonanie
składniki:5
bakłażanów1/2 l.
oliwyprzyprawy:
bazylia,
oregano,
tymianekzabek
czosnku na kazdy sloik
Bakłażany pokroić na plastry o grubości 1 cm (nie obierać ze skórki), ułożyć na rozgrzanym grilu lub patelni grilowej (u mnie taki gril do panini) i zgrilowac z obu stron.po czym wrzucamy do naczynia z
oliwa i
przyprawami (duze kawalki przekroilam na pol zeby sie zmiescily do sloika) wymieszalam i przekladalam do sloikow partiamipo czym na koniec polozylam zabek
czosnku zkrojony w plastry i zalalam
oliwa ktora mi zostala z
przyprawami i
oliwa czosnkowa zakrecilam szczelnie sloiki i wstawilam do piekarnika nagrzanego do 120*C na 15-20 minprzechowujemy w chłodnym miejscu 2-3 miesiące.Doskonałe na przystawkę posypane
żółtym serkiem lub podawane z plasterkami
pomidorów. Można też stosować
bakłażany jako dodatek do potraw.