ßßß Cookit - przepis na Czar prostoty - czosnek pieczony

Czar prostoty - czosnek pieczony

nazwa

Składniki

Wykonanie

Wyobraźcie sobie ten aromat unoszący się w całym domu… I te cudowne właściwości… Pomaga zwalczać pasożyty, wspomaga wydzielanie żółci i trawienie, a siarczki i allicyna chronią nas przed chorobami. Z czosnkiem w domu i z pasją do jedzenia go dużo łatwiej walczy się z infekcjami, przeziębieniem i pasożytami. Dziś w wersji złagodzonej, bo pieczonej. Można dodawać do past, placków lub używać jako masełko do pieczywa. Potem trzeba tylko zjeść kilka gałązek natki pietruszki i można ruszać w miasto.
Składniki
4-6 główek czosnku
odrobina oliwy z oliwek
Przygotowanie
Z główek czosnku ściąć wierzch, nie obierać. Ułożyć czosnek w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Wierzchy ściętych główek posmarować odrobiną oliwy. Piekarnik rozgrzać do 170˚C. Wstawić czosnek i piec około 35-45 minut, po 30 minutach pieczenia czosnek można nakryć papierem do pieczenia, żeby zapobiec zbytniemu zrumienieniu. Z upieczonej główki zawartość ząbków bardzo łatwo wydostać, po prostu wyciska się je z łupinek bez żadnych przeszkód…
Dobrym sposobem przechowywania pieczonego czosnku jest włożenie go po wydostaniu z łupinek do słoiczka i zalanie oliwą. W lodówce może przetrwać w takiej postaci bardzo długo i służyć nam, jako znakomita przyprawa.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/10/czar-prostoty-czosnek-pieczony.html