Wykonanie
Wyobraźcie sobie ten aromat unoszący się w całym domu… I te cudowne właściwości… Pomaga zwalczać pasożyty, wspomaga wydzielanie żółci i trawienie, a siarczki i allicyna chronią nas przed chorobami. Z
czosnkiem w domu i z pasją do jedzenia go dużo łatwiej walczy się z infekcjami, przeziębieniem i pasożytami. Dziś w wersji złagodzonej, bo pieczonej. Można dodawać do past, placków lub używać jako masełko do
pieczywa.
Potem trzeba tylko zjeść kilka gałązek
natki pietruszki i można ruszać w miasto.

Składniki4-6 główek
czosnkuodrobina
oliwy z oliwek
PrzygotowanieZ główek
czosnku ściąć wierzch, nie obierać. Ułożyć
czosnek w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Wierzchy ściętych główek posmarować odrobiną
oliwy. Piekarnik rozgrzać do 170˚C. Wstawić
czosnek i piec około 35-45 minut, po 30 minutach pieczenia
czosnek można nakryć papierem do pieczenia, żeby zapobiec zbytniemu zrumienieniu. Z upieczonej główki zawartość ząbków bardzo łatwo wydostać, po prostu wyciska się je z łupinek bez żadnych przeszkód…Dobrym sposobem przechowywania pieczonego
czosnku jest włożenie go po wydostaniu z łupinek do słoiczka i zalanie
oliwą. W lodówce może przetrwać w takiej postaci bardzo długo i służyć nam, jako znakomita
przyprawa.