ßßß
Fot: Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia meksykańskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Tort czekoladowy - składniki:Ciasto:20 dag mąki5 dag kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki soli1 jajko2 białka1 łyżka kawy rozpuszczalnej1 łyżka gorącej wody1 laska wanilii4 łyżki maślanki lub naturalnego jogurtu8 dag masła28 dag cukrumasło do wysmarowania tortownicyKrem:10 dag kakao20 dag cukru300 ml mleka (0% tłuszczu)1/2 laski wanilii5 dag mlecznej czekoladyKarmel:25 dag cukru1 łyżka wody1 m folii aluminiowejTort czekoladowy - sposób przygotowania: Krem zrób dzień wcześniej. Połącz kakao z cukrem i dodaj tyle mleka, żeby powstała jednolita masa. Wtedy dodaj resztę mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Gotuj masę przez 3 minuty, nie przerywając mieszania. Po zdjęciu z ognia wrzuć roztartą wanilię oraz wlej rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj. Gdy krem ostygnie, przykryj naczynie folią i odstaw do następnego dnia. Tortownicę (20 cm średnicy) posmaruj masłem. Kakao wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce ubij białka, dodając pod koniec ubijania całe jajko. Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody i dodaj do niej roztartą wanilię i maślankę lub jogurt. Utrzyj mikserem masło z cukrem (ok. 3 minut). Wsyp 1/3 mąki z dodatkami, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 1/2 kawy z jogurtem i znów część mąki, a potem resztę kawy i wreszcie ostatnią część mąki. Dokładnie wymieszaj, delikatnie połączz białkami i jajkiem, wlej do tortownicy. Piecz około 40 minut w temp 180 st. C. Gdy ciasto ostygnie, przekrój je na 3 blaty i przełóż kremem, pozostawiając część kremu do pokrycia tortu z zewnątrz. Na stole rozłóż folię aluminiową. W garnuszku zrób karmel: podgrzej cukier, cały czas mieszając, a gdy się rozpuści i zrumieni, dodaj łyżkę wody i szybko wymieszaj. Zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze przez chwilę - dopóki piana, która się utworzyła na wierzchu, trochę nie opadnie. Rozlej karmel na folii i rozprowadź go po całej powierzchni, ostrożnie poruszając folią. Gdy karmel zastygnie, połam go i delikatnie odklejaj po kawałku od folii. Udekoruj wierzch tortu. Uważaj, bo gorącym karmelem można się łatwo oparzyć.Położona na południowym wschodzie Austrii Styria słynie z pożywnych zup. Wśród nich znajduje się krem z dyni, serwowany najczęściej inną miejscową specjalnością - Kürbiskernöl, czyli olejem z pestek dyni.Zupa krem z dyni 1 mała dynia lub kawałek dyni ważący ok. 1 i1/2 kg 1 szalotka lub małCiasto czekoladowe królowej Saby - wideo
"Mój ulubiony tort czekoladowy " - tak o tym cieście pisała Julia Child, autorka legendarnych książek kucharskich o sztuce francuskiej kuchni. Choć czekoladowe ciasto królowej Saby prezentuje się raczej skromnie, naprawdę jest godne królewskiego podniebienia. Zamiast mąki, do ciasta dodajeTort Agnieszki
się księżniczką i świętuj urodziny. Tort czekoladowy z migdałowymi waflami Wafle migdałowe: 4 białka 50 g cukru 200 g migdałów 50 g bułki tartej 2 tabliczki gorzkiej czekolady na polewę Migdały zmiksuj, wymieszaj z tartą bułką. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodawaj stopniowo cukier, ubijającCztery smaki i winozmieniają i my wraz z nimi. Stare reguły odeszły do lamusa - dziś liczy się przede wszystkim zdrowy rozsądek i indywidualny gust. Najważniejsza jest zasada, żeby wino nie tłumiło zapachu potrawy, nie dominowało nad nią smakiem i odwrotnie. Jego rola jest towarzyska. Dlatego do tortu czekoladowego z wiśniamiBlog tygodnia: Na kruchym spodzie
lazanię ze szpinakiem mojej przyjaciółki, którą później udoskonalałam na wiele sposób. Pierwszy quiche Lorraine wciśnięty na drogę przez mamę Francuzki u której byłam na licealnej wymianie. Tort czekoladowy z Batidy. Jakież było moje szczęście, kiedy wreszcie udało mi się zrobić podobny. Przepis Kasi