Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot: Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia meksykańskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Tort
czekoladowy - składniki:Ciasto:20 dag
mąki5 dag
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżeczki
soli1
jajko2
białka1 łyżka
kawy rozpuszczalnej1 łyżka gorącej
wody1
laska wanilii4 łyżki
maślanki lub
naturalnego jogurtu8 dag
masła28 dag
cukrumasło do wysmarowania tortownicyKrem:10 dag
kakao20 dag
cukru300 ml
mleka (0% tłuszczu)1/2
laski wanilii5 dag
mlecznej czekoladyKarmel:25 dag
cukru1 łyżka
wody1 m folii aluminiowejTort
czekoladowy - sposób przygotowania: Krem zrób dzień wcześniej. Połącz
kakao z
cukrem i dodaj tyle
mleka, żeby powstała jednolita masa. Wtedy dodaj resztę
mleka i zagotuj, ciągle mieszając. Gotuj masę przez 3 minuty, nie przerywając mieszania. Po zdjęciu z ognia wrzuć roztartą
wanilię oraz wlej rozpuszczoną
czekoladę. Wymieszaj. Gdy krem ostygnie, przykryj naczynie folią i odstaw do następnego dnia. Tortownicę (20 cm średnicy) posmaruj
masłem.
Kakao wymieszaj z
mąką,
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą. W drugiej misce ubij
białka, dodając pod koniec ubijania całe
jajko.
Kawę rozpuść w łyżce gorącej
wody i dodaj do niej roztartą
wanilię i
maślankę lub
jogurt. Utrzyj mikserem
masło z
cukrem (ok. 3 minut). Wsyp 1/3
mąki z dodatkami, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 1/2
kawy z
jogurtem i znów część
mąki, a
potem resztę
kawy i wreszcie ostatnią część
mąki. Dokładnie wymieszaj, delikatnie połączz
białkami i
jajkiem, wlej do tortownicy. Piecz około 40 minut w temp 180 st. C. Gdy ciasto ostygnie, przekrój je na 3 blaty i przełóż kremem, pozostawiając część kremu do pokrycia
tortu z zewnątrz. Na
stole rozłóż folię aluminiową. W garnuszku zrób karmel: podgrzej
cukier, cały czas mieszając, a gdy się rozpuści i zrumieni, dodaj łyżkę
wody i szybko wymieszaj. Zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze przez chwilę - dopóki piana, która się utworzyła na wierzchu, trochę nie opadnie. Rozlej karmel na folii i rozprowadź go po całej powierzchni, ostrożnie poruszając folią. Gdy karmel zastygnie, połam go i delikatnie odklejaj po kawałku od folii. Udekoruj wierzch
tortu. Uważaj, bo gorącym karmelem można się łatwo oparzyć.Położona na południowym wschodzie Austrii Styria słynie z pożywnych zup. Wśród nich znajduje się krem z dyni, serwowany najczęściej inną miejscową specjalnością - Kürbiskernöl, czyli
olejem z pestek dyni.Zupa krem z dyni 1 mała
dynia lub kawałek dyni ważący ok. 1 i1/2 kg 1
szalotka lub małCiasto
czekoladowe królowej Saby - wideo

"Mój ulubiony tort
czekoladowy " - tak o tym cieście pisała Julia
Child, autorka legendarnych książek kucharskich o sztuce francuskiej kuchni. Choć
czekoladowe ciasto królowej Saby prezentuje się raczej skromnie, naprawdę jest godne królewskiego podniebienia. Zamiast
mąki, do ciasta dodajeTort Agnieszki

się księżniczką i świętuj urodziny. Tort
czekoladowy z migdałowymi
waflami Wafle migdałowe: 4
białka 50 g
cukru 200 g
migdałów 50 g
bułki tartej 2 tabliczki
gorzkiej czekolady na polewę
Migdały zmiksuj, wymieszaj z
tartą bułką. Ubij pianę z
białek ze szczyptą
soli i dodawaj stopniowo
cukier, ubijającCztery smaki i
winozmieniają i my wraz z nimi. Stare reguły odeszły do lamusa - dziś liczy się przede wszystkim zdrowy rozsądek i indywidualny gust. Najważniejsza jest zasada, żeby
wino nie tłumiło zapachu potrawy, nie dominowało nad nią smakiem i odwrotnie. Jego rola jest towarzyska. Dlatego do
tortu czekoladowego z
wiśniamiBlog tygodnia: Na kruchym spodzie

lazanię ze
szpinakiem mojej przyjaciółki, którą później udoskonalałam na wiele sposób. Pierwszy quiche Lorraine wciśnięty na
drogę przez mamę Francuzki u której byłam na licealnej wymianie. Tort
czekoladowy z Batidy. Jakież było moje szczęście, kiedy wreszcie udało mi się zrobić podobny. Przepis Kasi