ßßß
Tegoroczny Dzień Kobiet u mnie pod znakiem (lub smakiem) kakao i chałwy. Taka babka czekoladowa chodziła za mną od jakiegoś czasu i wreszcie przerobiłam ją po swojemu. Polecam w takiej formie, bo babka jest puszysta i baaardzo kakaowa, a polewa niezwykle oryginalna. Wielbiciele chałwy na pewno będą zachwyceni.Składniki:2 jajka2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru (ze względu na słodką polewę dałam mniej)1 szklanka jogurtu naturalnego125 g masła1/2 szklanki kakao (można mniej)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 1/2 łyżeczki sodyMiękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Powoli miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i kakao, przesiać. Miksując dodawać na zmianę jogurt i mąkę. Miksować tylko do połączenia składników. Wylać do keksówki (piekłam w silikonowej) i piec powoli, około godziny w 150*C. Ostudzić.(inspiracja )polewa chałwowa:100 g masła1/2 szklanki cukru4 łyżki mleka80-100 g chałwy waniliowejMasło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy, ale nie zagotować. Odstawić do zgęstnienia. Polewa dość długo gęstnieje, a na cieście nie zastyga na twardo, jest miękka i lepka.do dekoracji:20 g chałwypomadki czekoladoweChałwę pokruszyć a czekoladki pokroić. Posypać nimi ciasto, zanim polewa zastygnie.