Wykonanie

Tegoroczny Dzień Kobiet u mnie pod znakiem (lub smakiem)
kakao i
chałwy. Taka babka czekoladowa chodziła za mną od jakiegoś czasu i wreszcie przerobiłam ją po swojemu. Polecam w takiej formie, bo babka jest puszysta i baaardzo
kakaowa, a polewa niezwykle oryginalna. Wielbiciele
chałwy na pewno będą zachwyceni.Składniki:2
jajka2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru (ze względu na słodką polewę dałam mniej)1 szklanka
jogurtu naturalnego125 g
masła1/2 szklanki
kakao (można mniej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 1/2 łyżeczki
sodyMiękkie
masło utrzeć z
cukrem na puch. Powoli miksując dodawać po jednym
jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem,
sodą i
kakao, przesiać. Miksując dodawać na zmianę
jogurt i
mąkę. Miksować tylko do połączenia składników. Wylać do keksówki (piekłam w silikonowej) i piec powoli, około godziny w 150*C. Ostudzić.(inspiracja )polewa chałwowa:100 g
masła1/2 szklanki
cukru4 łyżki
mleka80-100 g
chałwy waniliowej
Masło rozpuścić z
cukrem i
mlekiem, dodać pokruszoną
chałwę, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy, ale nie zagotować. Odstawić do zgęstnienia. Polewa dość długo gęstnieje, a na cieście nie zastyga na twardo, jest miękka i lepka.do dekoracji:20 g
chałwypomadki
czekoladoweChałwę pokruszyć a
czekoladki pokroić. Posypać nimi ciasto, zanim polewa zastygnie.