ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto czekoladowe (z polewą z chałwy)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: ciasto czekoladowe (z polewą z chałwy)

nazwa

Wykonanie

Tegoroczny Dzień Kobiet u mnie pod znakiem (lub smakiem) kakao i chałwy. Taka babka czekoladowa chodziła za mną od jakiegoś czasu i wreszcie przerobiłam ją po swojemu. Polecam w takiej formie, bo babka jest puszysta i baaardzo kakaowa, a polewa niezwykle oryginalna. Wielbiciele chałwy na pewno będą zachwyceni.
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru (ze względu na słodką polewę dałam mniej)
1 szklanka jogurtu naturalnego
125 g masła
1/2 szklanki kakao (można mniej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sody
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Powoli miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i kakao, przesiać. Miksując dodawać na zmianę jogurt i mąkę. Miksować tylko do połączenia składników. Wylać do keksówki (piekłam w silikonowej) i piec powoli, około godziny w 150*C. Ostudzić.
(inspiracja )
polewa chałwowa:
100 g masła
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mleka
80-100 g chałwy waniliowej
Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy, ale nie zagotować. Odstawić do zgęstnienia. Polewa dość długo gęstnieje, a na cieście nie zastyga na twardo, jest miękka i lepka.
do dekoracji:
20 g chałwy
pomadki czekoladowe
Chałwę pokruszyć a czekoladki pokroić. Posypać nimi ciasto, zanim polewa zastygnie.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/03/ciasto-czekoladowe-z-polewa-z-chawy.html