Wykonanie


Moje pierwsze muffiny :) nie miałam w tedy jeszcze foremki i dlatego ich kształt jest taki fantazyjny hehe ^^ . Po mimo ich ciekawego kształtu jestem z nich dumna , gdyż właśnie nimi zaczęłam przygodę w słodkim świecie wypieków :) Od samego patrzenia człowiekowi
cukier skacze :)150 g
masła150 g
czekolady (dowolnej,
mlecznej, białej lub gorzkiej )300 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
kakao1 szklanka
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego2 duże
jajka170 ml
mleka ( lub kubeczek
jogurtu naturalnego )1.Mieszamy składniki w dwóch miseczkach , ,,suche '' w troche mniejszej niż ,,mokre''2. Mieszamy wszystkie składniki tworząc jednolitą mase3. Dodajemy
czekoladę ( TU MOŻNA ZROBIĆ TO W DWÓCH WARIANTACH : I. siekamy nożem
czekoladę na małe kawałeczki i mieszamy z masą uważając aby
czekolada nie opadła na dno foremki gdyż się przypali a muffinka nie dopiecze lub II. roztapiamy
czekolade w kompieli
wodnej i dodajemy do masy )4. Przekładamy masę do foremek i pieczemy w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez około 25 min ( jeśli wydaje się wam że muffiny są gotowe wcześniej zróbcie Test suchego patyczka )