ßßß
aNajlepsze, wilgotne, bardzo szybkie w przygotowaniu.Kto by pomyślał, że w niecałe 30 minut można wyczarować pyszne muffiny czekoladowe. Niesamowicie długo pozostają świeże. Kawałki czekolady idealnie współgrają z mięciutkim ciastem. Co tu dużo mówić... niebo w gębie!Składniki (na ok. 12 sztuk)250 g dowolnej czekolady ( dałam 150 gorzkiej, 100 mlecznej),150 g masła,300 g mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,4 łyżki kakao,220 g cukru,2 duże jajka,170 ml mlekaWykonanie:Masło roztopić, odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Połączyć z cukrem, mlekiem, jajkami, dolać ostudzone masło, wymieszać. Czekoladą posiekać na kawałeczki, dodać do masy, delikatnie wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nalać ciasta do 3/4 wysokości.Piec ok.25 minut w temperaturze 170 stopni.Smacznego!




