Wykonanie
aNajlepsze, wilgotne, bardzo szybkie w przygotowaniu.Kto by pomyślał, że w niecałe 30 minut można wyczarować pyszne muffiny
czekoladowe. Niesamowicie długo pozostają świeże. Kawałki
czekolady idealnie współgrają z mięciutkim
ciastem. Co tu dużo mówić... niebo w gębie!Składniki (na ok. 12 sztuk)250 g dowolnej
czekolady ( dałam 150 gorzkiej, 100
mlecznej),150 g
masła,300 g
mąki,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej,4 łyżki
kakao,220 g
cukru,2 duże
jajka,170 ml
mlekaWykonanie:
Masło roztopić, odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać wraz z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
kakao. Połączyć z
cukrem,
mlekiem,
jajkami, dolać ostudzone
masło, wymieszać.
Czekoladą posiekać na kawałeczki, dodać do masy, delikatnie wymieszać.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami, nalać ciasta do 3/4 wysokości.Piec ok.25 minut w temperaturze 170 stopni.Smacznego!