Wykonanie
Babeczek ciąg dalszy...dziś kolejna odsłona...tym razem mam
smaka na prawdziwą
wanilię i magiczną
białą czekoladę, która pod wpływem wysokiej temperatury zmieni się w nadzienie
krówkowe :)SKŁADNIKIwystarczą na 12 babeczek:80 g
masła (troszkę mniej niż pół kostki)1 1/3 szklanki
mąki (ok 200g)1/2 szklanki
cukru (ok 100g)1/2 tabliczki
białej czekolady (12 kostek)2
cukry wanilinowe (ok 20g)
laska wanilii3/4 szklanki
mleka (ok 150ml)2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia (ok 4g)1/2 łyżeczki
sodyodrobina
soliPierwszym krokiem jest roztopienie
masła i pozostawienie go na chwilę do ostygnięcia.W tym czasie do miski wsypujemy
mąkę,
cukier ,
cukier waniliowy,
wanilię,
proszek do pieczenia,
sodę i szczyptę
soli.Do przestygniętego
masła dodajemy
mleko oraz
jajka, wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy do miski z
mąką i resztą składników.Łączymy wszystkie składniki.Do muffinkowej formy (blaszki) wkładamy papierowe papilotki i wypełniamy je
ciastem (1/3 papilotki), na to kładziemy kostkę
białej czekolady i przykrywamy
ciastem (do 3/4 wysokości papilotki).Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 min (piekarnik góra dół bez termoobiegu). Po upływie tego czasu babeczki na pewno już będą dopieczone - nie trzeba robić próby suchego patyczka.W efekcie podgrzania
białej czekolady muffinki nabiorą smaku
krówki .Podajemy po wystygnięciu.