ßßß Cookit - przepis na Muffinki, babeczki waniliowe z krówkowym smaczkiem

Muffinki, babeczki waniliowe z krówkowym smaczkiem

nazwa

Wykonanie

Babeczek ciąg dalszy...dziś kolejna odsłona...tym razem mam smaka na prawdziwą wanilię i magiczną białą czekoladę, która pod wpływem wysokiej temperatury zmieni się w nadzienie krówkowe :)
SKŁADNIKI
wystarczą na 12 babeczek:
80 g masła (troszkę mniej niż pół kostki)
1 1/3 szklanki mąki (ok 200g)
1/2 szklanki cukru (ok 100g)
1/2 tabliczki białej czekolady (12 kostek)
2 cukry wanilinowe (ok 20g)
laska wanilii
3/4 szklanki mleka (ok 150ml)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia (ok 4g)
1/2 łyżeczki sody
odrobina soli
Pierwszym krokiem jest roztopienie masła i pozostawienie go na chwilę do ostygnięcia.
W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, wanilię, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
Do przestygniętego masła dodajemy mleko oraz jajka, wszystko dokładnie mieszamy i dolewamy do miski z mąką i resztą składników.
Łączymy wszystkie składniki.
Do muffinkowej formy (blaszki) wkładamy papierowe papilotki i wypełniamy je ciastem (1/3 papilotki), na to kładziemy kostkę białej czekolady i przykrywamy ciastem (do 3/4 wysokości papilotki).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 min (piekarnik góra dół bez termoobiegu). Po upływie tego czasu babeczki na pewno już będą dopieczone - nie trzeba robić próby suchego patyczka.
W efekcie podgrzania białej czekolady muffinki nabiorą smaku krówki .
Podajemy po wystygnięciu.
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2012/11/muffinki-babeczki-waniliowe-z-krowkowym.html