ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa rozkosz-czekoladowe ciacho z malinami

Czekoladowa rozkosz-czekoladowe ciacho z malinami

nazwa

Wykonanie

Chodziło za mną coś czekoladowego...chodziło i chodziło. Aż w końcu na blogu Wisienki znalazłam ten przepis. Zachwycił mnie tym, że robi się go podobnie do muffinek. I do tego ciacho było z malinkami... . Efekt...NIEBO W GĘBIE. ROZKOSZ PODNIEBIENIA. To chyba najbardziej mega czekoladowe ciasto jakie jadłam. Wilgne, rozpływające się w ustach. Najlepiej smakuje wyjęte z lodówki w ciepły lipcowy poranek...i ten smak malin...No po prostu bajka.
Składniki na ciacho:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wody
1 szklanka mąki --> dałam tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado -- > ja dałam diamont
1 szklanka jasnego cukru demera - ja dałam zwykły ;)
3 pełne łyżki kakao
3 średniej wielkości jajka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 75 ml maślanki
2 łyżki rumu ( ja dodałam advocatu, który okazał się wiśniówką z jakąś wódką ;) )
100 g mrożonych malin + drugie tyle do dekoracji -- ja dałam świeże :
Polewa:
1 szklanka cukru pudru
3 pełne łyżki kakao
3 łyżki mleka
3 łyżki masła
Czekoladę połamaną na kawałki rozpuszczamy z wodą, masłem i kawą.
Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, kakao, dodajemy oba cukry i dokładnie je mieszamy z mąką.
Jajka rozmącamy ze śmietaną i dodajemy do sypkich skladnikow, dodajemy również czekoladę z masłem i rum, mieszamy dokładnie. Dosypujemy mrożone maliny.
Formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą bądź kaszą manną. Ja wyłożyłam spód tortownicy papierem do pieczenia - poleca, gdyż ciacho jest bardzo wilgotne i ciężko się odkleja;) Wlewamy ciasto i pieczemy 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 140°C.
Polewa: mleko rozpuszczamy z masłem i gorące wlewamy do cukru przesianego z kakao. Mieszamy na gładką masę. UWAGA !! : polewy wychodzi bardzo bardzo dużo - myślę, że nieco za dużo, więc dobrze jest mieć ciasto na szerokim talerzu lub paterze przed polaniem.
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/07/czekoladowa-rozkosz.html