ßßß Cookit - przepis na Hamburger z indykiem i sałatką coleslaw

Hamburger z indykiem i sałatką coleslaw

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia USA
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Burger:
440 g filetu z piersi indyka
240 g udźca z indyka bez kości
ale ze skórą
sól
pieprz
4 łyżeczki olej u
Oraz:
4 okrągłe plastry bakłażana
4 boczniaki
mąka i bułka tarta do panierowania
2 jajka
olej do smażenia
120 g białej kapusty
1 mała marchewka
4 łyżeczki majonezu
szczypta ziaren gorczycy
cukier i sól
40 g sera roquefort
4 bułki z otrębami (lub inne okrągłe)
masło do posmarowania bułek (ok. 80 g)
Hamburger z indykiem i sałatką coleslaw - sposób przygotowania: Oczyszczoną pierś indyka i udziec mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Skórę z udźca mielemy dwukrotnie. Wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią. Bakłażany solimy i pozostawiamy na pół godziny. Odciskamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru soku i smażymy na odrobinie oleju z obydwu stron. Boczniaki panierujemy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej i również smażymy na oleju. Robimy sałatkę coleslaw. Kapustę cienko szatkujemy i łączymy z utartą marchewką, majonezem oraz gorczycą. Doprawiamy solą i cukrem, posypujemy grudkami sera roquefort i mieszamy. Burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu (stopień wypieczenia - według uznania). Pod koniec dokładamy posmarowane masłem połówki bułek i lekko je rumienimy. Burgery układamy na spodach bułek, na każdym kładziemy po plastrze boczniaka i bakłażana oraz sałatkę coleslaw z serem roquefort. Przykrywamy górnymi połówkami bułek.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600881/hamburger z indykiem i salatka coleslaw/p