Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Magazyn KuchniaFot. Agata Jakubowska / Agencja GazetaPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia USAŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Burger:440 g filetu z piersi indyka240 g udźca z indyka bez kościale ze skórąsólpieprz4 łyżeczki olej uOraz:4 okrągłe plastry bakłażana4 boczniakimąka i bułka tarta do panierowania2 jajkaolej do smażenia120 g białej kapusty1 mała marchewka4 łyżeczki majonezuszczypta ziaren gorczycycukier i sól40 g sera roquefort4 bułki z otrębami (lub inne okrągłe)masło do posmarowania bułek (ok. 80 g)Hamburger z indykiem i sałatką coleslaw - sposób przygotowania: Oczyszczoną pierś indyka i udziec mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Skórę z udźca mielemy dwukrotnie. Wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią. Bakłażany solimy i pozostawiamy na pół godziny. Odciskamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru soku i smażymy na odrobinie oleju z obydwu stron. Boczniaki panierujemy kolejno w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej i również smażymy na oleju. Robimy sałatkę coleslaw. Kapustę cienko szatkujemy i łączymy z utartą marchewką, majonezem oraz gorczycą. Doprawiamy solą i cukrem, posypujemy grudkami sera roquefort i mieszamy. Burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu (stopień wypieczenia - według uznania). Pod koniec dokładamy posmarowane masłem połówki bułek i lekko je rumienimy. Burgery układamy na spodach bułek, na każdym kładziemy po plastrze boczniaka i bakłażana oraz sałatkę coleslaw z serem roquefort. Przykrywamy górnymi połówkami bułek.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu