ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (26 głosów)50 dag mąki3 szklanki startej marchwi (najlepiej słodkiej soczystej karotki)4 jajka1/2 kostki masła1 szklanka cukrunieco miodu do smakukorzenna przyprawa do piernikagarść grubo pokrojonych orzechów włoskich2 łyżki karmelu (łyżka cukru stopionego na patelni i zagotowana z łyżką wody)2 łyżeczki proszku do pieczeniamasło i tarta bułka do formyPiernik z marchwi - sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki - najlepiej w podanej kolejności. Powstałe ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlej do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy keksowej. Piecz około godziny w temp. 180°C. Jeśli wbity w ciasto patyczek po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polukrować.Świąteczne pierniczki w kilku prostych krokach. Idealny przysmak, ale i ozdobaDoceń marchewkę - siedem nieznanych przepisów
smażymy. Autor: Dorota Próchniewicz Źródło: Miesięcznik Kuchnia Ciasta marchewkowe mają coraz więcej zwolenników. Świetnie smakują w korzennym, piernikowym wydaniu. Nie tylko na święta! Piernik z marchwi 50 dag mąki 3 szklanki startej marchwi (najlepiej słodkiej soczystej karotki) 4 jajka 1/2 kostkiPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu